IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco:Връщането към нормални лихви ще е по-бавно и с по-ниска крайна цел

Бавният икономически растеж и голямата задлъжнялост са сред основните причини, счита инвестиционният директор на компанията Скот Матер

08:30 | 14.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco:Връщането към нормални лихви ще е по-бавно и с по-ниска крайна цел

Централните банки ще се върнат към нормалните лихви по-бавно, отколкото са го правили преди, а самите равнища на лихвите ще бъдат по-ниски, заяви заместник-главният инвестиционен директор в Pimco Скот Матер пред CNBC.

„Растежът е бавен, а задлъжнялостта е голяма. Това означава, че ходът на централните банки към нормални равнища на основните лихви също ще бъде бавен, а крайната цел ще бъде много по-ниска от това, на което сме свикнали през последните няколко десетилетия, от гледна точка на естествения темп на растеж“, коментира той.

Централните банки ще се целят в нулев реален лихвен процент на фона на сегашните отрицателни реални равнища, което е доста под считаните за „нормални“ през последните десетилетия стойности от около 2% на реалния лихвен процент и 4-5% на номиналния такъв, смята Матер.

Според него Федералният резерв на САЩ (Фед) вероятно ще позволи на инфлацията да задмине целта от 2%, която би могла да бъде постигната до края на годината. В същото време централната банка, която е най-големият купувач на дългосрочни държавни облигации, ще прекрати покупките си до октомври. Всичко това ще доведе до намаляване на търсенето, както и на цените на 10- и 30-годишните американски държавни бонове, като доходността им ще се измени обратнопропорционално на цената, прогнозира икономистът.

Очакванията на Pimco, че лихвите ще останат ниски за дълго, се споделят и от други анализатори. „Естественият темп на растежа вероятно е намалял заради по-слабия му потенциал“, написа Deutsche Bank във вторник. Банката обаче не изключва повишаване на лихвите в САЩ и в краткосрочен план.

Докато Фед намалява своите покупки, инвеститорите, които все още не са направили такива, се завръщат, подкрепяйки търсенето на дългосрочни облигации, отчете банката. Покупателната способност на частните инвеститори обаче ще намалее в даден момент, след като Фед прекрати своите покупки, добавят от банката.

„Ще е интересно да видим каква част от участниците на пазара ще са сигурни, че естественият темп на растеж е по-нисък, отколкото е бил преди в абсолютно изражение, когато лихвите бъдат повишени“, казаха още от Deutsche Bank. Банката очаква пазарите да започнат да се подготвят за вдигане на лихвите, след като Фед прекрати програмата си за покупки на държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още