IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Halliburton изостря тона срещу Baker Hughes

Преговорите за сливане са започнали още през октомври 2013 г. по инициатива на Halliburton

10:17 | 16.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Halliburton изостря тона срещу Baker Hughes

Досега смятаните за гладки преговори за поглъщане по взаимно съгласие между Halliburton и Baker Hughes придобиват ново измерение. Преговорите са в задънена улица, а Baker Hughes говори за опит за враждебно поглъщане, с което вторият по големина концерн за предоставяне на услуги за петролни полета ще погълне третия по големина концерн, пише Wall Street Journal.

Според изпълнителния директор на Baker Hughes Мартин Крегхед Halliburton заплашва при следващите избори през април 2015 година да напъни Борда на директорите на Baker Hughes със собствени хора. Halliburton обаче не е предприел все още нищо по спорните въпроси, като например детайлите по офертата за придобиването.

Публикуваната от Крегхед кореспонденция със шефа на Halliburton Дейв Лесър показва, че преговорите са били обтегнати в продължение на седмици. „Halliburton оказва натиск над нашия борд, при това без да пояснява достатъчно добре каква ще е защитата на нашите акционери", казва Крегхед в едно от писмата.

Преговорите са започнали още през октомври 2013 г. по инициатива на Halliburton. Както показват писмата, още през 2005 г. е имало преговори за сливане.

Ситуацията очевидно е ескалирала миналата сряда. Тогава Halliburton е представил по думите на Крегхед ултиматум на конкурента си със срок от четири часа. Baker Hughes предупреждава, че плановете на Halliburton накърняват правилата на антитръстовото законодателство. Двете американски компании се нуждаят за сливането от одобрението на регулаторните органи в целия свят заради своята голяма пазарна мощ. Те са активни в повече от 80 страни - навсякъде, където се произвежда нефт и газ.

Евентуалната сделка ще обедини две от най-големите компании в бранша и ще е една от най-мащабните в енергийната индустрия през последните години. В четвъртък вечерта, когато Wall Street Journal за първи път писа за плановете са сливане, борсовата стойност на Baker Hughes възлиза на 22 млрд. долара.

След статията акциите на Baker Hughes се изстреляха с над 25 на сто, а тези на Halliburton – с 3%. Така едно сливане би създало компания на стойност над 75 млрд. долара, даваща работа на поне 140 хил души. Пазарната стойност на Halliburton е в размер на около 49 млрд. долара.

Също така то ще помогне на Halliburton и Baker Hughes да се конкурират с лидера в сектора Schlumberger. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още