IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроектът за петролопровода Keystone XL е в задънена улица

Американският Сенат отхвърли проекта за тръбата от канадската провинция Албърта до Мексиканския залив

11:16 | 19.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Защитниците на околната среда протестират заради възможните последици за околната среда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Защитниците на околната среда протестират заради възможните последици за околната среда. Снимка: Ройтерс

Американският Сенат отхвърли мярка, която можеше да разрешила изграждането на петролопровода Keystone XL от Канада до САЩ, предава Bloomberg.

Проектът бе спрян преди шест години с решение на правителството на Барак Обама. Сега при нужни 60 гласа за мярката, която би дала зелена  светлина на проекта, гласуваха 59 сенатори от общо 100. Повечето демократи са против петролопровода заради опасностите за околната среда, които той крие. Доминираната от републиканците Камара на представителите гласува за проекта през миналата седмица. Дори да беше минал през Сената обаче, президентът вероятно би наложил вето. 

Keystone XL, който е проект на TransCanada Corp., е дълъг 1900 км и е на стойност 8 млрд. долара, и можеше да прекарва суров петрол от канадската провинция Албърта до Мексиканския залив. С това  петролопроводът би разширил сега съществуващата инфраструктура. Защитниците на околната среда предупреждават за възможните катастрофални последици. Освен това те считат, че при сложния процес на извличане на нефт от битуминозни пясъци ще се отделят твърде много парникови газове.

Републиканците считат съпротивата на Барак Обама за прекрасен пример за това, че политиката за климата и опазването на околната среда на президента и неговите демократи спират икономическия ръст и костват работни места. „Демократите в Сената отново застанаха срещу един проект, който би осигурил много работни места и би помогнал на хиляди американци да намерят работа“, заяви лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл. Същевременно той обяви, че ще предложи ново гласуване през януари, щом се събере новият Конгрес. Преди две седмици демократите спечелиха мнозинството в Сената. 

Строителството на Keystone от години е символична ябълка на раздора във Вашингтон. Американският президент Барак Обама замрази проекта през 2012 г. През юни миналата година той обвърза своето одобрение с последиците от изменението на климата - строителството е в национален интерес само, „ако проектът не изостри значително проблема със замърсяването чрез въглероден диоксид", каза той тогава. В последните месеци президентът многократно намекна, че в момента би наложил вето над закона за изграждането на Keystone XL.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
meto76
преди 9 години
Задънена, задънена колко да е задънена тази улица.Преди две седмица републиканците спечелиха мнозинство в Сената, а не демократите поправете си статията, и след свикването януари месец на новия състав на Сената републиканците вече ще имат нужните 60 гласа, за да прокарат проекта през сената.Стои въпроса дали президента ще наложи вето и дали републиканците ще съберат, ако не се лъжа тогава се изисква 2/3 мнозинство или 66 сенатори, за да отхвърлят ветото на президента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още