IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отварят поетапно пазара си за европейско говеждо месо

Забраната датира от 1998 година и е във връзка с болестта „луда крава” по преживните животни

18:35 | 05.01.15 г.
САЩ отварят поетапно пазара си за европейско говеждо месо

Министерството на земеделието на САЩ поетапно ще отваря американския пазар за внос на говеждо месо, става ясно от съобщение на сайта на Европейската комисия (ЕК).

Първата държава, чието месо ще бъде прието, е Ирландия. Това ще стане до края на този месец.

От ЕК допълват, че това е първата стъпка за възстановяване на нормалните търговски отношения и се надяват забраната в скоро време да бъде премахната и за останалите държави от общността.

САЩ забраниха вноса на преживни животни и месни продукти от тях през януари 1998 година заради заболяването „луда крава” на Стария континент. Засега ограниченията остават пред вноса на козе и агнешко месо.

Причината за вдигането на забраната е обявление на Световната организация по здравето на животните, според което обезкостеното говеждо месо е безопасно за консумация и може свободно да бъде търгувано.

Допълнително от Организацията премахнаха статуса за риск от поява на „луда крава” в страните от ЕС, което допълнително е мотивирало решението на американската администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още