IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Bank of America намаля с 11%

По-ниските приходи от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход и разходите за съдебни спорове натежаха върху резултатите на банката

15:40 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Bank of America намаля с 11%

Печалбата на Bank of America Corp. (BofA) за четвъртото тримесечие спадна с 11% на годишна база, след като приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход намаляха, пише Bloomberg.

Нетната печалба на втората по големина американска банка се сви до 3,05 млрд. долара, или до 25 цента на акция, от 3,44 млрд. долара, или от 29 цента на акция, колкото бе положителният финансов резултат на кредитора година по-рано. Изгладената печалба възлиза на 32 цента на акция спрямо очакванията на анкетираните от агенцията икономисти за 31 цента.

Още миналия месец главният изпълнителен директор Брайън Монихън каза, че приходите от търговия и ниските лихвени проценти са се отразили негативно на резултатите за четвъртото тримесечие. Тримесечието е едва второто печелившо за 2014 г., след като разходите по съдебни спорове относно ипотечни кредити и разследванията за манипулации на валутния пазар повлияха на резултатите.

През ноември Bank of America понижи тримесечната си печалба с 400 млн. долара. Това се случи в хода на разговорите с Федералния резерв и Службата за валутен контрол на САЩ (Office of the Comptroller of the Currency – OCC) относно разследванията за манипулации на форекс пазара. По-късно същия месец банката се съгласи да плати глоба в размер на 250 млн. долара на ОСС.

Съдебните разходи, свързани с некачествени ипотеки, са зад банката, разкри през октомври Монихън. Кредиторът се съгласи да плати повече от 70 млрд. долара под формата на споразумения, за да разреши възникналите спорове след финансовата криза, най-вече от придобиването на ипотечния кредитор Countrywide Financial Corp. през 2008 г.

През октомври Монихън стана председател на Борда на директорите, заменяйки Чарлз Холидей, и съвместявайки двете позиции за пръв път от 2009 г., когато тогавашният изпълнителен директор Кенет Люис бе лишен от председателското място.

През 2014 г. акциите на BofA поскъпнаха с 15%. На Wall Street снощи книжата на трезора поевтиняха с 2,49% до 16,04 долара за брой. За една година те са изгубили близо 7% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още