IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Staples и Office Depot водят преговори за сливане

Евентуално сливане би създало компания с пазарна стойност от над 15 млрд. долара

10:29 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Office Depot в Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Office Depot в Калифорния. Снимка: Ройтерс

Staples и Office Depot са в напреднала фаза на преговори по обединение на двете компании, твърдят запознати със ситуацията източници. Това би било голяма стъпка към консолидирането на американския пазар на дребно за химикалки, хартия и други канцеларски материали, пише The Wall Street Journal.

Стойността и структурата на предложената сделка все още не са известни. Staples има пазарна стойност от над 11 млрд. долара. Office Depot, която през 2013 г. погълна конкурентния OfficeMax, има пазарна стойност от около 4 млрд. долара. Няма гаранция, че сделка може да бъде постигната, предупреждават източниците.

Заедно двете компании имат около 4 000 магазина и годишни печалби за над 35 млрд. долара. Възможно обединение на двете би предизвикало засилен интерес от страна на антитръстовите регулатори. Банкери и анализатори припомнят, че през 1997 г. те са спрели същото предложено сливане след съдебно дело.

Но някои анализатори смятат, че търговията на дребно се е променила значително от тогава. Те дават за пример възхода на онлайн търговци като Amazon и повишилата се конкуренция от страна на големите вериги като Wal-Mart Stores и Target, които също вече продават канцеларски материали. Коментирайки евентуалното одобрение на сливането на Staples и Office Depot, регулаторите отбелязаха, че потребителите сега имат повече избор от когато и да било къде да си купят хартия, телбоди и т.н.

„Сегашната конкурентна динамика е много различна“, заявиха от Федералната комисия за търговия. „Разследването на комисията показва, че днешният пазар за продажба на използваеми канцеларски материали е по-широк“, отколкото е бил през 1997 г.

Сделката най-вероятно ще бъде приветствана от инвеститорската фирма Starboard Value, която притежава около 6% от Staples и около 10% от Office Depot. През януари тя призова двете компании да обмислят сливане. В писмо до главния изпълнителен директор на Staples Роналд Саргент Starboard заяви, че спестените разходи от това обединение би могло да надмине над два пъти обединената оперативна печалба на двете компании.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още