IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските конгресмени одобриха окончателно проекта Keystone

Очаква се обаче президентът Барак Обама да наложи вето над петролопровода от Канада

13:24 | 12.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските конгресмени одобриха окончателно проекта Keystone

В продължаващия вече над пет години спор за петролопровода Keystone XL се очертава челен сблъсък между американския Конгрес и президента Барак Обама.

Камарата на представителите на САЩ прие законопроекта за дългия 1900 километра петролопровод от Канада до Тексас  с 270 гласа "за" срещу 152 "против". 29 депутата от демократическия лагер на президента Барак Обама се присъединиха в това гласуване към републиканското мнозинство.

Проектът за петролопровод от Канада до крайбрежието на Мексиканския залив вече беше одобрен от Сената на САЩ.

В нито една от двете камари обаче поддръжниците на тази инициатива не успяват да съберат необходимото мнозинство от две трети за преодоляване на евентуално президентско вето, каквото президентът Барак Обама заплаши да наложи. 

Обама вече се обявява против законопроекта, защото той предвижда реализиране на проекта преди приключване на експертизата. Американският държавен глава счита, че преди да се правят изводи за петролопровода трябва да се реши дали отговаря на екологичните изисквания и националните интереси на САЩ.

Споровете за проекта, оценяван на 8 млрд. долара, текат вече не за първа година. Очаква се, че петролопроводът ще осигури над 800 хиляди барела дневно за рафинериите в Тексас и Луизиана и ще създаде хиляди работни места.

Репутацията на Обама на защитник на околната среда е изложена на риск, ако той разреши безропотно тръбопровода, пише WSJ. Катранените пясъци на Канада, които ще захранват тръбата със суровината, се считат за най-големия „убиец на климата“ сред изкопаемите горива. Природозащитниците също така критикуват факта, че тръбопроводът трябва да мине през гигантски сладководни басейни, от които зависят не само два милиона души, но и селското стопанство. Един евентуален теч в тръбопровода може да има непредвидими последици. Въпреки това обаче от години дълги тръбопроводи преминават покрай водни площи.

Привържениците на газопровода се аргументират не само със създаването на работни места, но също така посочват, че тръбата би направила САЩ по-малко зависими от доставките на петрол от „престъпни“ държави. Друг аргумент е, че Keystone IV ще е полезно допълнение към вече завършената тръбопроводна система Keystone. А накрая проектът спечели на своя страна и няколко прагматични еколози, защото алтернативата може да бъде още по-мръсна. Без петролопровода суровината трябва да се превозва през прериите с тежки камиони и по железопътно трасе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Вай, вай, вай, на Обама е застрашено името!Че той нали за мир имаше наградка!Но това не му пречи да праща платени в Украйна и оръжие също!Такава дезинформационна война е започнала, не ми се мисли, следващите поколения, как ще отсеят лъжата от истината!Ако го има де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
те тея нещастници се мотат 5 години и не могат да кажат ше го прайм или няма.... а тука дебати имаше за Южния поток, та за северния, та за турския поток иначе Сашш са супер, ем да ама са същите бастуни като нашите както се види ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
270 гласа "за" срещу 152 "против".----------------------------------Аз ли нешо не виждам или вие сте късогледи ... :)) еми то в тая страница нормално .... ***!!!! :))Конгреса щом каже и черта, ако не знаете техния "Конгрес" решава доста международни нещица които хич не му влизат в работата и правомощията ама ги решава ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
И като тука има "демокрация" и протести ква е файдата ? Ми никва, тва ше се построи и точка. Те толко с "американската демокрация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още