IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единното правителство в Афганистан е основание САЩ да забавят изтеглянето си

Барак Обама преосмисля детайлите на американската мисия за борба с тероризма в страната, заяви министърът на отбраната Аштън Картър

16:01 | 21.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Единното правителство в Афганистан е основание САЩ да забавят изтеглянето си

По-обнадеждаващите изгледи пред афганистанската демокрация са основната причина правителството на президента Обама да обмисля да забави изтеглянето на войските си в Афганистан, както и да преразгледа обхвата на мисията си за борба с тероризма там. Това заяви днес при посещението си в Кабул министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от АP.

Все още не са взети никакви решения, но президентът Обама ще обсъди различни възможности за забавяне на темповете на американското военно изтегляне. Това ще стане при посещението на афганистанския президент Ашраф Гани в Белия дом идния месец, съобщи Картър на съвместна пресконференция с Гани в президентския дворец в Кабул.

Основният фактор, определящ новата гледна точка по отношение на американската военна мисия, е схващането, че съставянето миналата година на афганистанско правителство на националното единство дава нови възможности за напредък не само на политическия фронт, но и в сферата на сигурността, заяви Картър.

По думите му новият кабинет, в който властта се споделя между Ашраф и така наречения ръководител на изпълнителната власт, Абдула Абдула, обещава по-ефективно партньорство с Вашингтон в стабилизирането на Афганистан. Сегашният план на Обама предвижда до края на годината числеността на войските в Афганистан да се намали наполовина от сегашните 10 000 души, а до края на идната - практически да се сведе до нула.

Все пак в него е заложено в Кабул да остане да действа бюро за координация по въпросите на сигурността. Картър не конкретизира какви точно промени обмисля Обама за американското военното присъствие в Афганистан, но спомена, че те може да включват забавяне на изтеглянето и промяна в графика и последователността на закриване на базите на САЩ.

Военният министър добави, че Обама също така "преосмисля детайлите" на американската мисия за борба с тероризма в Афганистан. Афганистанският президент благодари на Обама, че е показал гъвкавост и готовност да отчете "реалностите на терен", докато обмисля отново графика за изтегляне.

(БTA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Брррррррррррррррррррррррррррррррррррр..................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още