IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият темп на разширяване на производството в САЩ се запазва

Потребителските настроения и продажбите на коли обаче сочат, че икономиката се възстановява от забавянето

19:59 | 01.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Слабият темп на разширяване на производството в САЩ се запазва

Темпът на разширяване на производството в САЩ остава на двугодишно дъно през април, но ръстът в потребителските настроения и по-силните от очакваното продажби на превозни средства предполагат, че икономиката се възстановява от забавянето през първото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Икономическият растеж бе почти нулев (0,2% - бел. ред.) през първото тримесечие, потиснат от лошото време, силния долар, трудовите спорове в пристанищата на западния бряг и по-ниските цени на петрола, които свиха вътрешното производство на енергия.

Индексът на института за управление на доставките за фабричната активност през април е останал на нивото си от 51,5 от март, което е най-ниското от май 2013 година.

Стойности над 50 показват експанзия в производствения сектор. Индексът на заетостта е спаднал под 50 пункта за първи път от май 2013 г., достигайки до 48,3 - най-ниското ниво от септември 2009 г.

Слабите дани бяха компенсирани от доклада на Университета на Мичиган, който показа, че индексът на потребителските настроения е нараснал до 95,9 този месец от 93 през март.

Силният долар е навредил на ръста на износа и на печалбите на мултинационалните корпорации, като Procter & Gamble, Colgate-Palmolive и Johnson & Johnson намалиха прогнозите си за годишната печалба заради силата на долара.

General Motors и Ford Motor обаче днес отчетоха по-силни от очакваното продажби на автомобили в САЩ през април, като стабилното търсенето на товарни автомобили, както и на кросоувъри и SUV държат индустрията на път към нейната най-добра година от почти десетилетие.

Министерството на търговията пък обяви днес, че разходите за строителство са се понижили с 0,6 на сто до годишен темп от 966,6 милиарда щатски долара през март - най-ниското ниво от септември насам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още