IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa може да погълне дъщерната Visa Europe за 20 млрд. долара

Преговорите са в начална фаза и могат да се провалят, ако двете страни не постигнат съгласие за цената

11:39 | 09.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Visa може да погълне дъщерната Visa Europe за 20 млрд. долара

Най-голямата компания за платежни услуги в света - Visa Inc., води предварителни преговори за закупуването на бившата дъщерна компания Visa Europe Ltd., предава Bloomberg. Ако сделката бъде факт, то тя ще бъде на стойност най-много 20 млрд. долара, споделят пред агенцията лица, запознати с процеса.

Преговорите между Visa и Visa Europe Ltd. са в начална фаза и могат да се провалят, ако двете страни не постигнат съгласие за цената, коментират лицата, пожелали анонимност. Но разкриват, че става дума за диапазон от 15 млрд. до 20 млрд. долара. И двете дружества работят с консултантски компании, твърдят лицата.

Visa и европейското й поделение се разделиха през 2007 г. в навечерието на първичното публично предлагане на американското дружество. От години анализаторите спекулират, че двете компании може да се слеят.

Visa Europe е собственост на над 3 000 европейски банки и си остави вратичка, чрез която бившата й компания-майка може да я откупи до 9 месеца, ако поне 80% от Борда на директорите даде съгласие, става ясно от регулаторните отчети.

Според Visa вероятността Visa Europe да упражни правото за продажба е 40%, а това може да струва на базираната във Фостър Сити, Калифорния, компания повече от 10 млрд. долара. Финалната цена зависи от сложна формула с различни променливи.

В началото на 2013 г. собствениците на Visa Europe проучваха възможностите да упражнят правото си за продажба и да основат свой бизнес с платежни услуги, писа по това време Wall Street Journal.

Въпросът за продажбата главният изпълнителен директор на Visa Чарли Шарф описа като „последователен“ и разкри, че, за да се осъществи сделката, е нужно одобрението на 80% от Борда на директорите на Visa Europe.

„Visa би искала да привлече Visa Europe възможно най-скоро“, изтъкна той през март 2014 г. „В дългосрочен план ще се радваме Visa Europe да стане част от компанията.“

Два месеца по-късно Шарф коментира, че Visa може да емитира дълг, за да плати за покупката на Visa Europe.

Visa Europe, която е сключила лицензионно споразумение с Visa, управлява над 500 млн. сметки и извърши трансакции за над 16 млрд. долара през 2014 г., сочи годишният отчет. Миналата година компанията спечели 219,8 млн. евро, което е ръст от 29 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още