IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През април САЩ записват най-големия си бюджетен излишък от 7 години насам

Приходите скачат благодарение на подобряващата се икономика, която стимулира плащането на корпоративни и подоходни данъци

08:53 | 13.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на данъчните приходи в САЩ през април изведе бюджетните приходи до исторически връх, с което щатите записват най-големия си месечен бюджетен излишък от 7 години насам, предава АР.

През април излишъкът нараства до 156,7 млрд. долара при такъв за 106,9 млрд. долара преди година, показват актуалните данни на Министерството на финансите на САЩ. Това е най-високият излишък от април 2008 г.

Освен това приходите на правителството възлизат на 471,8 млрд. долара, с което те са най-големите в историята на САЩ. Увеличението е с 14 на сто. За седемте месеца на фискалната година приходите се равняват на 1,89 трлн. долара, като сумата отново е рекордна. Тя расте с 8,9 на сто на годишна база.

За 7-месечието бюджетният дефицит намалява със 7,7% на годишна база до 282,8 млрд. долара. Бюджетната служба на Конгреса предвижда годишен дефицит в размер на 486 млрд. долара, което е приблизително колкото миналогодишния.

Приходите скачат благодарение на подобряващата се икономика, която стимулира плащането на корпоративни и подоходни данъци. Постъпленията от индивидуални подоходни данъци и социални осигуровки се повишават с 6 на сто, докато приходите от индивидуални данъци върху дивиденти, капиталови печалби и работни заплати на самоосигуряващите се са нагоре със 17% на годишна база.

МаrketWatch отбелязва, че април по принцип се характеризира с ръст на приходите заради края на данъчната кампания.

Правителствените разходи през последните 7 месеца се увеличават с 6,4 на сто на годишна база до 2,17 трлн. долара. Само през април те нарастват с 3% до 315 млрд. долара.

През февруари президентът Барак Обама представи бюджета за 2016 г. Това е неговата последна пълна година начело на най-голямата икономика в света. Конгресът трябва да одобри разходи за 4 трлн. долара. Финансовият план предвижда дефицит за 474 млрд. долара. 

Бюджетът на Обама цели да стимулира разходите по редица програми, измежду които изграждането на инфраструктурни проекти, и увеличаване на данъчните постъпления с 2 трлн. долара в следващите 10 години чрез разширяване на данъчната основа за богатите, фирмите и пушачите.

Републиканците разкритикуваха предложенията на Обама за увеличаване на данъците и факта, че неговият бюджет никога не е балансиран. 

Един основен елемент от бюджета ще бъде набирането на около 238 млрд. долара чрез налагане на еднократен данък в размер на 14 на сто върху чуждестранните печалби на големите американски компании. Реформата е определяна от мнозина като спорна, като според експерти тя няма да даде желания резултат, тъй като големите компании ще се възползват от други вратички в данъчното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Линк за изказването на граф Котикоф - http://***.vicove.gbg.bg/?tid=40&oid=185024&nopassportcheck
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 5 Може би трябваше да почна с тази публикация - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/ ''Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил, че добавянето на тези задбалансови държавни задължения биха увеличили дълга на Гърция до 875% от БВП.За Европейския съюз (ЕС) като цяло цифрата би достигнала 434%, пет пъти над сегашната. За отделните страни дълговете, изчислени по този начин, биха били както следва: Испания 244%, Германия 418%, Великобритания 442% и Франция 549%. Дългът на САЩ ще стане 890%.''ЕСТЕСТВЕНО изречението '' ''...правителствата трябва плавно да се оттеглят от пенсионното и здравното осигуряване и да ги оставят в ръцете на частния сектор'' е 'ъ'бсурд защото така се надуват още балони и съм обяснил за България - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714''ТЕ'' знаят прекрасно ,че е така но не искат да го признаят ,че ''системата'' се провали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#commentsАко трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% бюдж.излишъци но не за да се плащат лихви по държ.дългове или безразборни соц.помощи ,а за да се справим с планетарните катастрофи ,и да се подържа безработицата до 3% ,и предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица е за накрая. Иска четене - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ми тя вече падна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis11
преди 8 години
Приходите скачат благодарение на подобряващата се икономика, която стимулира плащането на корпоративни и подоходни данъци--------------------------------------------------------------------------------------------------------точ така ще да е нема как да е друго яче и що тапети са наслагали там, че и мексиканци само мъкнат, а стена бяха издигнали по границата, тамън може да я облепят с тея зелени тапети, гледам има и в други разцветки и нюанси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Напечатали са повече отколкото могат да изхарчат? Или не са намерили на кой да ги пласират? :DИ в двата случая е лошо да има долари в излишък, че ще им падне цената :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Щатите са имали бюджетен излишък през последните 7 години? Не го вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още