IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wal-Mart страда от по-скъпия долар и по-високите заплати

Минималният растеж на продажбите в САЩ през първото тримесечие е третият пореден за най-големия търговец на дребно в света

16:26 | 19.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Wal-Mart страда от по-скъпия долар и по-високите заплати

Wal-Mart Stores Inc. продължава да поддържа продажбите си в САЩ, но печалбата намалява заради по-високите работни заплати и по-скъпия долар, пише Wall Street Journal.

Минималният растеж на продажбите в САЩ през първото тримесечие е третият пореден за най-големия търговец на дребно в света, чийто нов изпълнителен директор Дъг Макмилън се фокусира върху задачата да спре дългогодишния спад на местния пазар.

Wal-Mart привлече повече клиенти в магазините си за второ тримесечие поред, като те са похарчили далеч повече спрямо същото тримесечие на миналата година.

Същевременно продажбите в чужбина пострадаха заради по-скъпия долар, с което общата сума на приходите се понижава.

Като цяло печалбата на Wal-Mart намалява със 7% до 3,34 млрд. долара, а приходите – с 0,4% до 114,8 млрд. долара.

Въпреки че резултатите са сигнал за известен напредък за Wal-Mart, те маркират поредното незадоволително представяне за търговците на фона на отслабната през първото тримесечие американска икономика. Веригите от ранга на Macy’s Inc. оповестиха слаби продажби, а правителствените данни за продажбите на дребно са или непроменени, или спадат минимално в последните няколко месеца.

Преди година Wal-Mart се бореше със спадащите продажби в САЩ, но в края на миналата година компанията отчете две поредни тримесечия с ръстове, благодарение на подобрената оперативна дейност, по-ниските цени на горивата и спадащата безработица.

През последното тримесечие продажбите в САЩ се оказаха с 1,1% по-високи, изключвайки горивата, но под очакванията на анализаторите за ръст от 1,5 на сто.

За да възстанови страдащия местен бизнес, Wal-Mart се опитва да подобри обслужването и продуктовата гама в своите магазини, които всъщност забавят продажбите в последните години. Освен това компанията ще увеличи доставките, за да гарантира по-ниски цени.

Wal-Mart инвестира и в онлайн бизнеса си, като по-рано през годината обяви, че ще увеличи минималното заплащане за своите служители. Това е още една от причините за спада на тримесечната печалба.

Продажбите онлайн растат със 17% - с повече в сравнение с общите приходи, но с по-бавно темпо в сравнение с предходните две години.

За текущото тримесечие от Wal-Mart прогнозират печалба на една акция от 1,06 долара до 1,18 долара. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори залагат за печалба на една акция от 1,17 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още