IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Сделката с Иран спестява риска от по-голяма война в Близкия изток

Американският президент защити споразумението след критиките, отправени към него

22:42 | 15.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама направи официално изявление, в което посочи, че без сделка, “няма да има ограничения за ядрената програма на Иран” и това означава риск от още по-голяма война в Близкия изток, предава Ройтерс.

Коментарът той направи по националната телевизия в отговор на критиците от САЩ и чужбина, които коментираха споразумението, което Иран и шестте световни сили подписаха във Виена във вторник, за да ограничат ядрената програма на Техеран в замяна на облекчение на санкциите.

Обама заяви, че ако Съединените щати не се възползват от възможността за сделка, “бъдещите поколения ще ни съдят строго”.

Споразумението е политически триумф за Обама, тъй като е разглеждано като един от най-големите му международни успехи откакто той встъпи в длъжност през 2009 г.

Критиците твърдят, че сделката ще остави вратички, особено в процедурите за инспекция, от които Иран може да се възползва. Според Обама механизмът за възстановяване на санкциите, включен в споразумението, ще изправи Иран пред последици, които биха я отказали от намеренията ѝ.

"С тази сделка имаме възможността мирно да разрешим една основна заплаха за регионалната и международната сигурност", коментира Обама.

По думите му без нея съществува риск от по-големи борби в Близкия изток, а другите страни в региона ще се чувстват принудени да развиват свои собствени ядрени програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Договорил малко надежда, в един все по не сигурен свят. Разбира се е по-добре от нищо. Навремето един британец размахваше едно листче хартия, подписано в Мюнхен, с думите "ДОНЕСОХ ВИ МИР!".... Историята от хилядолетия знае, че тия чалмосаните, само от твърда ръка отбират!НО времето ще покаже, кой крив, кой прав! Дано греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Заиграват се с тях както се заиграваха с Ирак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Много ме кефи, как без големи церемонии, щатите за една вечер,ей така - решават и Сатаната, когото са демонизирали десетилетия наред, става партньор с който се договарят ... колко боб има да изядем, докато почнем да отбираме от такива високи принципи и ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Нобелов лауреат за мир ...браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още