IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola отчете по-висока печалба от очакванията

Компанията се опитва да компенсира влиянието на силния долар, като увеличи цените си в Северна Америка

16:05 | 22.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Coca-Cola представи в сряда отчет за печалбата и приходите си за тримесечието, с който надхвърли очакванията на анализаторите, съобщава CNBC. Компанията повиши цените си в Северна Америка, за да компенсира влиянието на силния долар, отразил се негативно върху стойността на продажбите от чуждите пазари.

Нетната печалба на компанията е нараснала до 3,11 млрд. долара, или 71 цента на акция през второто тримесечие, приключило на 3 юли. За същия период през миналата година компанията отчете нетна печалба от 2,60 млрд. долара, или 58 цента на акция.

Без специалните ефекти най-големият производител на напитки в света отчита печалба от 63 цента на акция, което представлява лек спад спрямо 64 цента на акция в сравнение с миналата година.

Приходите са спаднали до 12,16 млрд. долара от 12,57 млрд. долара през миналата година. Около 41% от продажбите на компанията идват от международните пазари.

Wall Street очакваше Coca-Cola да отчете печалба без специални ефекти за последните три месеца от 60 цента и приходи от 12,06 млрд. долара, сочи средна оценка на Thomson Reuters.

През миналото тримесечие компанията отчете ръст на приходите за пръв път за последните девет тримесечия, подпомогната от ръста на приходите от 6% на най-големия ѝ пазар – Северна Америка. Силният долар обаче може да продължи да влияе негативно на представянето на компанията.

Гигантът за безалкохолни напитки обяви дивидент за тримесечието от 33 цента на обикновена акция. По-рано тази година бордът на Coca-Cola одобри повишение на годишния дивидент за 53-ти пореден път, увеличавайки дивидента за тримесечието с 8%. „Повишението отразява увереността на борда в дългосрочните парични потоци на компанията“, обяви тогава компанията в свое изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още