IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай откри нова дестинация за текстилното си производство - САЩ

По-високите заплати на американските служители се компенсират от субсидирания памук, данъчните облекчения и по-евтината енергия

17:16 | 17.08.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изнасянето на производство (аутсорсинг) на дрехи на места с евтина работна ръка е популярна практика. В САЩ този сектор почти изчезна, след като компаниите преместиха производствата си в страни като Индия, Бангладеш, Виетнам и най-вече Китай, която е изнесла за САЩ дрехи за около 30 млрд. долара през миналата година, коментира Quartz.

Сега обаче Китай явно "ще върне услугата". Ролите се обръщат все повече и компании като китайският производител на текстил Keer Group изнасят производството си на места, където енергията, материалите и труда са по-евтини и удобни – места като Южна Каролина, където наскоро екип на New York Times (NYT) посети новия завод на компанията, разположен върху 213 000 кв. м.

„По време на търсенето ни на ново място за завод Южна Каролина бързо излезе начело на списъка ни“, заяви Джу Шан Цин, председател на Keer Group в изявление от 2013 г. „Избрахме да създадем първата си американска фабрика в този щат по няколко причини, включително работната сила, близостта до производителите на памук и достъпа до пристанището“.

Заплатите на работниците в Южна Каролина все пак са по-високи от тези в Китай, съобщава NYT, но се компенсират от субсидирания памук, данъчните облекчения и по-евтината енергия.

Тило Ханеман, който наблюдава китайските чужди инвестиции като анализатор в Rhodium Group в Ню Йорк, казва, че фабриката на Keer на стойност 218 млн. долара е само един пример за скорошния подем на китайски компании, които изнасят производството си в САЩ.

Друга китайска компания наскоро създаде също в Южна Каролина завод за полиестер, чийто влакна се правят от рециклирани бутилки. Това е един от поне 20-те китайски производители, които наричат Южна Каролина – преди център на американското предене и тъкане на текстил, "свой дом". Проучванията на Rhodium показват, че Южна Каролина се е възползвала повече от бизнеси, осигуряващи основни материали, като памучна прежда, отколкото от енергийни или комуникационни технологии.

Въпреки че според Ханеман това в никакъв случай не означава бум на производството, трябва да се отбележи, че то в момента представлява една трета от преките китайски инвестиции в САЩ, а броят на работните места в китайските компании в САЩ бързо се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
щот са "Роберто Кавали" за тва ... :)) Те простите кат тоя Туриста доле си мисли, че Империята като напечати 18 трилиона и толко им GDPто, мда толко е ама без грам покритие. Още лани Китайската икономика стана официално Nr.1 То тея напечатани хартийки тряя да имат барем покритие с нещо, я с търговия, я със суровини или нещо, а са са покрити с "Доверие" и с бомби, ама и те сваршват и скоро време 10-15г. Саща регионална държавица кат Бразилия и без мноо мноо да знаят ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
Интересно тия дето сами дали минус , що не са съгласни, при положение , че това го пише и в сайта на ЦРУ и на Световната банка. Истината боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Илко
преди 8 години
Не понимаю !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
:) you think so ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
:) you think so ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 17
Илко
преди 8 години
Колелото се върти, САЩ отдавна не са икономическа сила Номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още