IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават окончателно на Shell спорен добив в Арктика

Сегашното финално разрешение е било дадено, едва след като компанията е поправила ледоразбивач, който превозва оборудване за сондажите

11:01 | 18.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест срещу плановете на компанията в Швейцария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу плановете на компанията в Швейцария. Снимка: Ройтерс

Американските власти разрешиха окончателно на петролната британско-холандска компания Shell да извършва сондажи в търсене на петрол и газ в Арктическия океан край северозападните брегове на Аляска, предаде AFP, позовавайки се на отговорната за това агенция Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE). 

Такова разрешение се дава за първи път от над две десетилетия, отбелязва агенцията. Правителството на Обама бе дало разрешение още през 2012 г. След серия от дребни аварии обаче вътрешното министерство скоро отне лиценза, а Shell преустанови дейността си временно до получаване на новото разрешително. 

Същевременно различни организации за защита на околната среда се противопоставят на офшорните сондажи в арктически води, защото според тях промишлената дейност може да навреди на полярните мечки, моржовете, тюлените и застрашените китове, които вече са в опасност заради затоплянето на климата и намаляването на полярните ледове. Според природозащитниците петролните компании не са доказали, че могат да почистят евентуални разливи в северните ледовити води. 

Преди близо месец компанията получи ограничено разрешение за сондажни дейности "само в горните секции на кладенците". Shell осъществяваше сондажи в Чукотско море през 1989-1990 г. и откри природен газ, както и данни за наличие на петрол. Компанията се опитваше от дълги години да получи разрешение от вътрешното министерство на САЩ за реализация на своите планове за сондиране в Чукотско море, на 113 километра от село Уейнлрайт, на северозападното крайбрежие на Аляска. Там Shell ще извърши шест пробива в земните недра и се надява да открие в района голямо петролно находище.

Сегашното окончателно разрешение е било дадено, едва след като компанията е поправила ледоразбивач, който превозва оборудване за сондажите. С негова помощ концернът може в случай на катастрофа да достави на място спешно оборудване. Ледоразбивачът трябва да осигури безопасното придвижване на петролните платформи при поява на ледове и да превози "тапи" за херметизация на кладенците при евентуално изтичане на петрол заради авария или други непредвидени събития.

Според изчисления на Геоложката служба на САЩ в Арктика има все още неоткрити петролни находища с общи запаси от 90 млрд. барела технически добиваем петрол, което се равнява на 20 процента от световните неразработвани резерви от „черно злато“.

По оценка на анализаторите от консултантската агенция Conway Mackenzie в този регион може да се съдържат до 166 милиарда барела нефт.

Решението на американското правителство е тежък удар за еколозите, които категорично отказват пробиви в арктическите води. Те настояват за това, че един евентуален инцидент може да има още по-опустошителни последици от този при аварията на Deepwater Horizon в Мексиканския залив. При нея през 2010 г. загинаха 11 служители, а милиони барели петрол се вляха в залива и предизвикаха сериозни щети за екосистемата. 

Чукотско море се счита за непредсказуемо. Времето там е екстремно, вълните могат да достигнат височина до 15 метра. Най-близката брегова охрана, която би могла да реагира на евентуален разлив на петрол, се намира на хиляда километра. В морето има популации на полярни китове, моржове и други морски бозайници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
СПОКО. Без българска технология и тия са за там, където са. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
И там да о*ерем, щото шиста свършва. Тоя прословут ледоразбивач да не се натъкне на някой стоманен айсберг и да потъне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още