IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Фед не може да разреши всеки проблем

Централната банка не бива да съобразява решенията си с политическия календар, коментира бившият й председател във връзка с предстоящите избори в САЩ

17:31 | 04.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Алън Грийнспан управлява Фед цели 19 години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алън Грийнспан управлява Фед цели 19 години. Снимка: Ройтерс

Ако държавите не се справят с фискалните проблеми, паричната политика ще „стане съвсем без значение“. Това заявява бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) Алън Грийнспан в интервю за CNBC.

Коментарите му идват на фона на опитите на инвеститорите да разберат дали централната банка ще вдигне лихвените проценти за пръв път от 9 години по-късно този месец.

Безизходицата, причинена от демократите и републиканците в опитите да решат проблеми, създадени от спираловидните разходи, свързани с различни закони, измежду които тези за социалните осигуровки и здравните права, доведоха до ситуация, която Фед не може да разреши.

Грийнспан е объркан дали вдигане на лихвите с 25 базисни пункта от страна на Фед ще има сериозно влияние върху икономическите условия по света.

„Основният проблем няма нищо общо с паричната политика, въпреки че ви уверявам, че това е ключов проблем в краткосрочен план. Това е фискалната политика“, коментира той.

Залозите за това кога и с колко Фед ще вдигне лихвите, се усложняват от пазарната волатилност, породена от опасенията относно силата на китайската икономика.

„Сега те разполагат с една значително по-пазарно ориентирана икономика“, заявява в тази връзка централният банкер, управлявал Фед цели 19 години, от 1987 г. до 2006 г. „Причината, поради която те изпитват проблеми, е, че не са подготвени за тях.“

„Начинът, по който се справиха със срива на фондовия пазар, е показателен за факта, че не го направиха по начина, по който трябва да се направи“, продължава Грийнспан, правейки препратка към мерките, които властите в Пекин взеха, но които не се оказаха особено ефективни.

Още един признак за определянето на времевата рамка по вдигането на лихвите в САЩ е липсата на инфлация, която дори не е до 2-процентната цел на банката.

Във връзка с предстоящите президентски избори в страната Грийнспан смята, че Фед не може да гледа политическия календар, когато прави решения, свързани с лихвите, или за промени в курса на паричната политика.

„Ако го прави, то ще се забърка в неприятности. Но Фед ще търпи критики, независимо какво прави“, категоричен е 89-годишният Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
"Във връзка с предстоящите президентски избори в страната Грийнспан смята, че Фед не може да гледа политическия календар, когато прави решения, свързани с лихвите, или за промени в курса на паричната политика.Ако го прави, то ще се забърка в неприятности. Но Фед ще търпи критики, независимо какво прави, категоричен е 89-годишният Грийнспан."Ще се забърка в неприятности светът , заради интригите на ФЕД...Тоя некролог сега иска да излъже света за кой ли път , казвайки че еврейската мафия ФЕД ама въобще не се занимава с политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
А всъщност казва точно обратното :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Patilan
преди 8 години
Но може да го замаже с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още