IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в САЩ спомогна и за ръст на дивидентите

Вече цели седем тримесечия ръстът на изплатените дивиденти в САЩ се измерва с двуцифрено число

17:08 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият растеж в САЩ спомогна и за ръст на дивидентите

Общият обем на изплатените от компаниите в целия свят дивиденти се е увеличил в периода  юли – септември за първи път през последните четири тримесечия. Това показват данните, събрани от компанията Henderson Global Investors и цитирани от Financial Times.

САЩ са двигателят зад ръста от 2,3 на сто до 297 млрд. долара, показват изчисленията. Тримесечните плащания на дивиденти в Северна Америка са скочили с 20 на сто и са достигнали 116,5 млрд. долара. В САЩ те нарастват с 23,4%, като на акционерите са изплатени 107,9 млрд. долара.

Според коментари на анализаторите вече цели седем тримесечия ръстът на изплатените дивиденти в САЩ се измерва с двуцифрено число.

За сравнение – обемът на дивидентите в Китай спада с 2,1 на сто, като се очаква за цялата 2015 г. да има спад на изплатените дивиденти.

Изплатените дивиденти във Великобритания и другите страни от Европа също са разочароващи - намалението за периода е 1,5% и съответно 13,5% спрямо предходното тримесечие.

„Развитите пазари отчитат най-силен ръст, след като техните финансови сектори оздравяха, а потребителите вече имат повече доверие“, отбелязва Алекс Крук, глобален директор в Henderson Global Investors.

По оценка на компанията като цяло за 2015 г. обемът на световните дивиденти ще се свие с 2% до 1,15 трилиона долара. Но ако не се вземат предвид еднократните валутни колебания и някои специални плащания, то те ще отбележат ръст от 9,5%.

През август Henderson прогнозира, че през цялата 2015 г. ще бъдат изплатени дивиденти в обем от 1,16 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още