IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Януари може да стане най-слабия месец за IPO пазара в САЩ от декември 2008 г.

Нито една компания не е осъществила първично публично предлагане в страната от началото на годината

14:34 | 26.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалният спад на акциите доведе до там, че през първите 25 дни на 2016 г. нито една компания в САЩ не е осъществила първично публично предлагане в страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на Bloomberg. Ако в оставащите дни до края на месеца това не се промени, това ще бъде най-слабият месец за IPO пазара в САЩ от декември 2008 насам. Тогава нито една компания не излезе на борсата в САЩ след фалита на Lehman Brothers.

Само година по-рано – през януари 2015 – цели 19 компании започнаха да търгуват акциите си на американските борси, а най-много компании през последните 8 години бяха листнати през юли 2014 г. – цели 54. 

В основата на случващото се е сривът на световните пазари на акции, които направиха по-трудна оценките на IPO-тата. Волатилността на финансовите пазари се увеличи заради забавянето на икономиката в Китай, евтините суровини, турбуленциите на пазара на високорискови облигации и несигурността по отношение на това как по-високите лихви в САЩ ще се отразят на финансовата система. Широкият индекс Standard & Poor’s 500, включващ акциите на 500 американски компании, загуби 6,7% от стойността си от началото на 2015 г.

Планове за IPO в САЩ, разбира се, не липсваха, но те бяха отложени. Компанията за онлайн потребителски кредити Elevate Credit искаше да набере 80 млн. долара чрез първично публично предлагане през седмицата, но отложи листването на акциите си заради „волатилния“ пазар. Очаква се само 3 компании да излязат на борсите в САЩ до края на януари. Shimmick Construction търси набирането на 81,25 млн. долара, Ameriquest – на 80 млн. долара, а Advanced Inhalation Therapies – на 10,1 млн. долара.

Слабата активност на IPO пазара може да се отрази негативно на инвестиционните банки, ако тенденцията се запази по-дълго, защото те реализират сериозни печалби, когато листват компании на борсите, особено, ако сумата, която компанията иска да набере, е по-висока.

Президентът на Нюйоркската фондова борса Том Фарли каза междувременно, че възстановяването на активността на пазара в САЩ може да отнеме месеци, а не дни.

Вижте коментара на Фарли във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още