IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing спечели договор за два нови самолета за президента на САЩ

Двата самолета, използвани сега от Барак Обама, са поръчани от Роналд Рейгън и са в експлоатация от 1990 г.

11:51 | 31.01.16 г. 4
<p>
	Агенти по сигурността пред Air Force 1. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Агенти по сигурността пред Air Force 1. Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ съобщи, че американският самолетостроителен гигант Boeing е спечелил договор да проектира и построи следващите самолети за президента, предаде ДПА. В момента правителството прави преценка на състоянието на сегашния президентски самолет - Air Force 1.

Концернът в Сиатъл е спечелил контракт на стойност 25 млн. долара за проектни дейности, които трябва "да доведат до нискорискова инженерингова и производствена програма и по-ниски експлоатационни разходи по време на живота" на бъдещия самолет, съобщи Пентагонът. Но това е стойността само на предварителната проектна програма.

Boeing, който е строил всички президентски самолети от времето на президента Дуайт Айзенхауер през 50-те години на миналия век, е бил единственият участник в търга.

Двата бъдещи президентски самолета модел 747-8 ще претърпят значителна модификация, която включва инсталиране на най-сложна комуникационна техника, ще бъдат усъвършенствани и системите за сигурност.

Производствените дейности ще бъдат извършени в двата завода в щата Вашингтон - в Сиатъл и в Евърет. Очаква се те да приключат до април 2017 г. Самолетите обаче ще влязат в експлоатация след 2020 г., отбелязва The Wall Street Journal.

Двата боинга модел 747-200, използвани сега от президента Барак Обама, са поръчани от президента Роналд Рейгън и са в експлоатация от 1990 г. според уебсайта на Белия дом.

Пентагонът не е обявил прогнозната цена на двата нови самолета. Предишни оценки сочат сума от над 1,6 млрд. долара, отбелязва WSJ.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
Съвсем очаквано решение. Тези 2 самолета вероятно ще са последните боинги с 4 двигателя......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
"Boeing ......... е бил единственият участник в търга."На това му викам аз "ДЕМОкрация", каква прозрачност и конкурентноспособност! Един участник един печеливш - честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Неочаквано щеше да бъде ако си ги бяха поръчли от AIRBUS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
Много неочаквано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още