IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва да се съмнява в сключването на споразумение за ТПТИ

Вашингтон прави твърде бавни постъпления за сключване на договора, смята високопоставен представител на комисията

12:42 | 03.05.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По върха на Европейската комисия (ЕК) се появяват все по-силни съмнения, че преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, ТТIP) със САЩ въобще може да бъдат приключени. Това пише авторитетният германски всекидневник Süddeutsche Zeitung, като се позовава на високопоставен представител на властите в Брюксел.

По думите му Вашингтон прави твърде бавни постъпления за сключване на договора, поради което приключването на преговорите през тази година е почти изключено. През следващата година заради изборите в САЩ, Германия и Франция вероятно ще има пауза в преговорите, а оживяване на разговорите през 2018 г. ще бъде трудно. 

Според материала ЕК се опасява и от реакцията на американските власти на разкритията от уикенда. Американската страна е настоявала през цялото време на стриктно спазване на конфиденциалност. 

Междувременно предпазливи изказвания идват и от Париж. Френският министър на търговията Матиас Фекл не възлага големи шансове за сключването на споразумението. Ако се вземе предвид сегашната позиция на САЩ за мащаб, то тогава прекратяване на преговорите е най-вероятно, заяви той в интервю за радиостанцията Europe 1. При сегашното състояние на документите те няма да бъдат подписани от Франция, добави той. Още през април министърът се изказа за прекратяване на преговорите при ясна липса на напредък. 

Първите официални реакции от Вашингтон засега са спокойни „САЩ не са обезпокоени“, заяви говорителят на американския президент Барак Обама Джош Ърнест. От офиса на главния преговарящ от американска страна Майкъл Фроман поясниха, че разкритията са „заблуждаващи“. А говорител на Министерството на външните работи поясни, че „има скептицизъм, но глобализацията вече е реалност“.

В началото на седмицата неправителствената екологична организация Greenpeace публикува в интернет 13 т. нар. консолидирани текста и с това – досега поверителни документи от преговорите, които доказват сериозни различия на двете страни по различни теми – за потребителите, хранителните стоки, опазването на околната среда.

Според документите  САЩ оказват по-сериозен натиск, отколкото бе известно досега. Опортни точки като „хлорно пиле" или "генно инженерство" не могат да се намерят в документите, но документите предупреждава за край на принципа за предпазливост в Европа, ако САЩ успеят да наложат своите „купища предложения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 50 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
абе младеж точно това е, че НИКОЙ НЕ ЗНАЕ какво точно има в него ?!? Има някви повърхностни неща, но има и още куп други щуротии за които не знаят хората като лични данни, ограничения в мрежата, гарантирани печалби на корпорациите, ГМО без етикетчета и т.н. И Сашш искат да са отгоре ако някоя компания напрай някоя мизерия е ЕС или САЩ да бъде съдена в САЩ там по техните правила еее що ?!? Щото ние имаме повече рестрикции нема тука да ми идва Шеврон щото иаме TTIP и да ми отрови водата в България и да си тръгне после в САЩ на съд да плати 2млн. обезщетение и аре чао ти ненормален ли си фашист ли си турчин ли си къв си ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 12
lyusien
преди 8 години
До 9 Откъде знаеш че е срамно споразумението ? Чел ли си поне един ред от него ? Не са живели в ера на изолация Имало е мита такси ограничения различни стандарти които са обременявали търговията между двете наи големи икономически зони в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 46 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Според теб излиза, че до сега в търговските взаимоотношения между Европата и Америката НИКОГА НЕ Е ИМАЛО и сме живяли в ера на изолация, а глобализацията е била само безумен брътвеж на утописти. А свободата ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА с подписването на този срамен договор и свободна търговия ДО СЕГА НИКОГА не е имало. И всичко на тоя свят ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 45 rate down comment 1
888
преди 8 години
Очаквам някоя френска компания най-скоро да бъде глобена отново с няколко милярда , и някъде да има фоерверки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
много много добре ако може и да се скарат със Сашш направо супер, па после ше видим кой ше яде ГМО и кой нье .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 11
lyusien
преди 8 години
Позицията на Франция и на Е С е просто предупреждение към С А Щ да ускорят преговорите и да бъдат по отспчиви Всякакви глупости за хлорно пиле и други са само за пред медиите Двата основни проблеми - за вноса на европеиски автомобили в С А Щ и вноса на американски селскостопански продукти в Е С са близо до решение Основните проблеми в тях са наи вече в стандартите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
ТПТИ върви в комплект с Комисията Калашников.Изберете сами.... и си опичайте акъла за какви продажници (или либерасти и толерасти) гласувате!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Абе не съм много съгласен, защото с тия ДИКТАТОРСКИ методи няма да могат да стигнат далеч. Нито УСА, нито ЕС. Каквото и да означава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Има Свет.Търг.Организация тоест защо им е търг.споразумение и някъде четох ,че а тези споразумения трябва да закрият СТО Отделно с търг.споразумение между САЩ и ЕС се нарушава международното право защото всяка държава е суверенна тоест може да забранява ГМО ,добив на шистов газ ,месо с хормони , да вдига данъците и миним.заплата но със това споразумението ако се сключи корпорациите ще могат да съдят държавите за пропуснати ползи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Заобикаля се межд.право и се подменят основни положения в юридическата наука със търг.споразумения и Лисабонският договор - http://***.dokumentalni.com/?p=991Конституцията чл. 1, ал. 3 ''Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет'' - http://avtorski.pogled.info/article/63287/Pravoto-na-ES-vs-Konstitutsiyata-na-Republika-Balgariya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
"А говорител на Министерството на външните работи поясни, че има скептицизъм, но глобализацията вече е реалност.Което означава " Колкото повече мърдате толкова повече ви влиза !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още