IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Хеликоптерните пари идват в рамките на една година

Според портфолио мениджъра в Janus Capital Group мярката e сигурен начин да се рестартира икономиката и да се противодейства на дефлацията

17:25 | 04.05.16 г. 28
<p>
	Бил Грос.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил Грос. Снимка: Архив Ройтерс

Следващата голяма стъпка в паричната и фискална политика трябва да включва "хеликоптерни пари", които да стимулират американската икономика, заяви Бил Грос, портфолио мениджър в Janus Capital Group Inc., цитиран от Ройтерс.

В последния си коментар за инвестиционните перспективи, публикуван в сряда, Грос казва, че Министерството на финансите и Федералният резерв на САЩ (Фед) трябва да предприемат поредна серия количествени облекчения, като напечатат трилиони долари, за да изкупят държавни облигации и по този начин да стимулират икономическия ръст.

Той посочва още, че Фед, Европейската, Японската и Английската централна банка вече шест години ефективно купуват облигации от правителствата в съответните държава и им позволяват да харчат пари, за да насърчават изоставащите икономики. 

„Те изкупуват облигациите, като печатат пари или, образно казано, ги пускат от хеликоптери, като по този начин разширяват баланса си. След това те връщат нетните лихви от изкупените облигации на стойност трилиони долари или йени обратно към хазната. Парите на практика са безплатни, докато процесът продължава без прекъсване“, пише Грос.

Идеята за т.нар. "хеликоптерни пари" идва от американския икономист Милтън Фрийдман още от 1969 г. Теорията, която не е била изпробвана в съвременна голяма икономика, на практика представлява сливане на паричните и фискални политики. Правителства продават краткосрочни облигации директно на централните си банки в замяна на „свежи пари“, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програми. Прескачат се банките и целта е директно да се насърчат разходите и инвестициите, а не да се влияе на доходността по облигациите и на пазарните нагласи.

Фрийдман твърди, че хеликоптерните пари са сигурен начин да се рестартира икономиката и да се противодейства на дефлацията.

Бил Грос смята, че централните банки ще започнат да печатат повече пари под формата на количествени облекчения „вероятно дори в САЩ в рамките на година и с неохота ще приемат все по-зависимата си роля във фискалната политика“.

Според него такава мярка ще позволи на правителствата да се фокусират върху инфраструктура и здравеопазване и да въведат безусловен базов доход за някои групи.

Грос казва още, че подновените количествени облекчения от страна на Фед ще доведат до по-малко независима централна банка и по-трайно смесване на фискална и парична политика, която тайно се прилага на практика от над шест години.

Той прогнозира, че лихвените проценти ще останат ниски по-дълго време, цените на активите ще бъдат изкуствено завишени и в един момент паричната политика ще създаде инфлация и пазарите ще бъдат изложени на риск. Според Грос инвеститорите трябва да са доволни от ниска едноцифрена възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ИЗНУДВАНЕ и ПРЕВЪЗХОДСТВО....И понеже тва племе разбира само от газови камери - ше замете сичко и хеликоптерните пари изобщо нема да се случат. Както писах, добра, мноооого добра идеа, но настъпва евреите по мазолъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 7 години
Динт, не мислиш СТРАТЕГИЧЕСКИ!Ултрабогатите искат СЪУЧАСТНИЦИ! иСКАОТ ДА ПОСРЕЩНАТ ТРУСОВЕТЕ не със 2-3-5 милки богаташи, а със 350 милки, дет са заблажили и мислат, че САЩ зимат винаги правилните за тех решениа. Идеата е, че кат ти дават пари без усилиес: ше си платиш ипотеката, ше си купиш кола, ше ги обърнаш във "активи"! И! Крлай на токсичните имотни деривати в баланса на ФЕД, яко РЪСТ и помпане на богоизбраните за сметка на останалиа свет! ФЕД, ПРАВИТЕЛСТВО, ЦЕЛИТЕ У БЕЛО! И 350 МИЛКИ ДЕТ ВИКАТ ОСАННА! Е, за сметка на останалиа свет, ама карай. коствени жертви. С това се готват да посрещнат НЕИЗБЕЖНАТА ХИПЕРИНФЛАЗИОН. Щот още малко количествени + ниски лихви пак ХИПЕРИНФЛАЗИОН прават.... ТА, УБИЙЦИТЕ ПРОСТО НАБИРАТ СЪУЧАСТНИЦИ И КЛАКЬОРИ ЗА НЕИЗБЕЖНИА ПРОЦЕС СРЕЩУ ТЕХ. И СЕ НАДЯВАТ ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ ПО СИЧКИ ОБВИНЕНИА. Сичко е чудесно! Да се приложи на МИГЪ! ИМА САМО ЕДИН НЕДОСТАТЪК: ОТСЛАБДА ХВАТКАТА НА ЕВРЕИТЕ И НЕ МОГАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ПАРИТЕ И СДЕЛКИТЕ ЗА ШАНТАЖ, СТРАХ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 13
supertrader
преди 7 години
Икономическия растеж по дефолт е постоянен и незбежен, той не се дефинира като консумация на повече ресурси а като обезценка - овехтяване и амортизация на старите активи и най вече на финансовите ресурси. Да ти го обясня по просто - с пари изкарани и спестени от дядо ти не може и не бива да може да си купиш смартфон, защото той ги е заработил в друга икономическа среда. Затова един смартфон върхов модел е по скъп в долари отколкото една къща в САЩ през 55-та година. И това няма как да се промени в икономиката и никога няма да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
През 2009год. Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Светът в рецесия или в системна криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlКакво представлява системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята ,и заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) ,и заради глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова ''система''- ресурсно базирана и планирана екологична икономика без инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
trendline
преди 7 години
Никаква икономика няма да рестартира тази мярка. Само ще продължават да се надуват балони във всички сектори. Отлага се голямата реформа на капитализма за неопределено но все пак не толкова далечно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Един хляб ще го купуваме по 10 лв.----------------------------------------------Когато хлябът беше 10 лева бяхме горе-долу добре. Много по-забавно беше, когато стана 900. Но пък в Германия е имало момент, когато 1 кибрит е струвал 3 милиарда марки, а по едно време в Тавекс се предлагаше банкнота от 15 трилиона зимбабвийски долара. Мисля, че струваше 20 лева заедно с остъклена рамка, за да може някой с подходящо образование да си я окачи на стената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 7 години
икономикес нагоре краткосрочно, след това галопираща инфлация и след това срив на икономикес в този му вид. което, като се замисля няма да е толкова лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Неска мина един хеликоптер над града, ама не пусна пари. Нищо, ще чакаме друг в рамките на една година :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Може би има предвид новото повишение на лихвите от ФЕД - ама защо трябва да говори каквото мисли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още