IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Предпазливият подход при повишаването на лихвите остава подходящ

Темпът на подобрение на трудовия пазар изглежда се е забавил в последно време, каза председателят на Федералния резерв на САЩ

18:19 | 21.06.16 г. 2
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Глобалните рискове и забавеният ръст в заетостта в САЩ дават основание за предпазлив подход при повишението на лихвените проценти в САЩ, докато Федералният резерв на САЩ търси потвърждение, че възстановяването на икономиката продължава. Това заяви председателят на Фед Джанет Йелън пред конгресмени в САЩ. Тя отговаря на въпросите на Комисията по банките в Сената по повод шестмесечния доклад за паричната политика, посочва CNBC.

Йелън посочи, че само няколко седмици след като повиши лихвите през декември, централната банка е била изправена пред забавяне на глобалния растеж, опасения за китайската икономика и продължаващ срив в цените на петрола.

„Някои от тези рискове остават“, каза Йелън и по този начин сигнализира, че Фед не бърза да повишава лихвите по федералните фондове.

„Преди допълнително затягане на паричната политика, Федералният резерв трябва да е сигурен, че икономическият растеж и заетостта са се възстановили и че няма шок след референдума във Великобритания на 23 юни“, каза още тя.

„Темпът на подобрения на трудовия пазар изглежда се е забавил през последно време, което показва, че нашият предпазлив подход остава подходящ“, посочи Йелън.

„Продължавайки предпазливо с повишението на лихвените процени ще позволи да подкрепяме икономическия растеж, като същевременно оценяваме дали ръстът на БВП се връща към умерения темп, дали трудовият пазар продължава да се стабилизира и дали инфлацията ще продължи да се ускорява“, допълни председателят на Фед.

По думите й със слаба глобална икономика, ниска производителност на труда в САЩ и други фактори, които оказват натиск над лихвените проценти в низходяща посока в дългосрочен план, лихвата по федералните фондове вероятно ще остани ниска „за известно време“.

Федералната комисия по операциите на открития пазар засега очаква двукратно повишение на лихвените проценти, докато пазарите клонят към еднократно затягане на паричната политика, припомня CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Звънни и да си отваря очите , че изгорехме инак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
lyusien
преди 7 години
Безработицата е на ниво от 4.7 % Което значи почти пълна заетост Нивото на подадените помощи за безработни е около 250 хиляди Най ниските от времето на Клинтън Всяко по нататъшно намаляване на безработицата ще води до намаляване на производителността на труда един от важните фактори на американския възход и до намаляване на ръста на икономиката Йелан трябва много внимателно да преценява тези фактори И най важното остава инфлацията Ако тя достигне и надмине 2 % Ф Е Д ще вдигне лихвите независимо от предпазливостта на Йелан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още