IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова сънародниците си да не отстъпват пред тероризма

САЩ почетоха паметта на жертвите на терористичните нападения преди 15 години

18:25 | 11.09.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нашето многообразие не е слабост, а е и винаги ще бъде една от главните ни силни страни, заяви президентът на САЩ Барак Обама в деня, когато страната му и светът отбелязват 15-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Франс прес.

От Пентагона - една от мишените на атентатите, Обама призова сънародниците си да не отстъпват пред тероризма, чиято цел е да всее разделение в страната.

САЩ почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на терористичните нападения преди 15 години, когато екстремисти отвлякоха пътнически самолети и ги разбиха в Световния търговски център и в сградата на Пентагона, предаде DPA. 

Семействата на загиналите се събраха в Ню Йорк и на други места в страната, за да отбележат годишнината с възпоменателна церемония, превърнала се в традиция. Минутата мълчание беше отбелязана в 8.46 часа - часът, когато първият отвлечен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център, пише БТА.

Имената на 2977-е жертви ще бъдат изчетени на основната възпоменателна служба на Националния мемориал и музей на 11 септември в Ню Йорк. 

Над 23 милиона души са посетили мемориала от откриването му през септември 2011 година, а музеят е посрещнал над 4 милиона посетители от отварянето си през май 2014 година. 

Атаките от 11 септември бяха извършени от терористи камикадзе, които отвлякоха четири пътнически самолета и разбиха два от тях в Световния търговски център и трети в сградата на Пентагона край Вашингтон. 

При най-смъртоносното нападение на американска територия след удара срещу Пърл Харбър през Втората световна война наред с цивилните загинаха над 340 пожарникари и 60 полицаи.

Възпоменателни служби са планирани също във Вашингтон и при мемориала край Шанксвил, Пенсилвания, където се разби четвъртият самолет, след като пътниците изглежда предприели действия срещу нападателите, отклонявайки нападение срещу столицата. 

Президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама запазиха минута мълчание в Белия дом. 

През 15-те години от нападението почти всяка минута, всяка подробност, всеки разказ за жертвите, очевидците и близките им бяха възстановени във документалистика, филми, художествена и научна литература. На 11 септември са посветени пиеси, телевизионни сериали, рокбалади и раппесни, както и класически композиции и картини. 

Страхът от тероризма в САЩ остава, като се превърна в тема и на предизборната кампания за Белия дом тази година. 

През 2016 г. страхът на обществото от подобни нападения е достигнал нов пик, според публикувано неотдавна изследване на изследователския център "Пю".  В момента 40 процента от американците вярват, че възможностите на терористите да проведат друга мащабна атака срещу САЩ е по-голяма отколкото през 2001 година, което е най-големият дял от 2002 година. 

Между привържениците на Републиканската и Демократическата партия в това отношение има голямо разминаване - съответно 58 на сто и 31 на сто, а сред независимите гласоподаватели - 34 на сто.

Отбелязващите събитието в Ню Йорк запазиха мълчание на шест пъти в миговете, в които на днешния ден през 2001 г. четирите самолета катастрофираха, както и когато кулите близнаци на Световния търговски център се срутиха, допълва БНР. Днес Америка остави политическите разногласия настрана. Доналд Тръмп и Хилари Клинтън присъстваха на церемонията в Ню Йорк, но не говориха. Кандидатите за президент спряха и рекламните си кампании в деня на отбелязване на най-смъртоносната атака на американска почва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Дюти, ти си един истински форумен терорист :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
ШУТИН ПРЕВЗЕ ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ ОТ УКРАЙНА И ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ТЕРОРИЗЪМ В 21 ВЕК ... ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ С ПРЕВАНТИВНИ ЯДРЕНИ УДАРИ, И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С ТАЗИ ЧЕРВЕНА ФАШИСТКА СТРАНА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
аххахахаха ПАК ГЛУПОСТИТЕ ВИ ОПУТЕНИ, ИИДИОТИ, Светът е по лошо МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕНЕ, СЛЕД КАТО АПРИЛ 2014 ШУТИН ПРЕВЗЕ КРИМ И НАРУШИ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ МИРНИ ДО ОНЗИ МОМЕНТ...ТОВА НЕ ВИ ЛИ ГО СХВАНА И РАЗБРА ДЕБЕЛАТА ЧЧУГУНЕНА ПРАЗНА ЧЕРВЕНА ГЛАВА!!!! МНОГО СТЕ ЗЛЕ... ОБАМА И ЕКИПЪТ МУ СА ВКАРАЛИ НАД 600 СТАНДАРТА И ПОПРАВКИ НА ЗАКОНИТЕ ИМ!!! СМЕШНИ ЧЕРВЕНИ ***, Б.Б И ШУТИН ВЗЕТИ ЗАЕДНО ДО СЕГА НЯМАТ И ПОЛОВИНАТА ПРОМЕНИ, НИКЪДЕ!!! ЗАЩО ВЕ ЧЕРВЕН ИИДИОТИ ШШИБАНИ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
" Обама призова сънародниците си да не отстъпват пред тероризма, чиято цел е да всее разделение в страната."т.е.: тероризмът е силен повод и причина обама да обедини така или иначе разпадащият се сбирщайн от етноси или както той го нарича - "народ".Ами че то ако този народ наистина му се връзва на обединяващата политика, то той си плаче за още "обединяващи" "случайни" събития и кризи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Американците са изпечени лъжци и айдуци.Едно приказват,същевременно мислят обратното и на края делата им нямат нищо общо с това което са казали.Лошото е ,че народите им се връзват на маймунджалъците и светът стававсе по-лошо място за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Това сега като призоваване да не се гласува за протежетата на създателите на тероризма ли да го тълкуваме? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Бе то Обама призовава да се гласува за буля Килърица, *** тя горката още от сега припада:http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201609111923-wlry.htm(Опубликовано видео, на котором Хиллари Клинтон падает в обморок )http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201609112023-3oif.htm(#ClintonCollapse: в соцсетях заподозрили, что у Хиллари Клинтон инсульт)Горките пиндоси, от Кенеди нямат свястна "глава". Че от Линкълн биля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
"Нашето многообразие не е слабост, а е и винаги ще бъде една от главните ни силни страни"Това звучи точно като: "Работници от всички страни, съединявайте се".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Бог да прости невинните жертви и да накаже истинските извършители !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още