IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбърка ли Западът след 11 септември?

Никога няма да знаем какво можеше да се случи, ако Западът бе реагирал по друг начин, пише колумнистът Питър Апс

08:47 | 11.09.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всички помним къде сме били, когато самолетите удариха Световния търговски център в Ню Йорк – както и Пентагона, и Пенсилвания, в днешния ден преди 15 години. Всички веднага усетихме, че съдбата на милиони души – може би сред тях дори такива, които познаваме, вече се е променила, пише колумнистът Питър Апс за Ройтерс.

За служителите на властта шокът вероятно бе още по-голям. За тях той не означаваше нищо друго освен промяна в начина, по който Западът приема света.

„Каледойскопът се разбърка“, заяви британският премиер Тони Блеър на конференция на лейбъристите по-малко от месец по-късно, обещавайки „пренареждане на света“.

Никога няма да знаем, разбира се, какво можеше да се случи, ако Западът бе реагирал по друг начин.

С времето обаче, с изминаването на всяка една година, една все по-заядлива мисъл не ми дава мира, пише Апс: дали ответният отговор – може би дори свръхреакция, не влоши нещата?

Със сигурност не трябва да омаловажаваме човешката трагедия, или може би дори по-важното – психологическото влияние на атаката. Нито пък казвам, допълва авторът, че Западът трябваше да пренебрегне заплахата от Осама бин Ладен, Алкайда и ислямисткия екстремизъм като цяло.

Но от дистанцията на времето сякаш наистина има шокиращо разминаване между това, което всъщност се случи и как реагирахме ние. Не, че повечето от нас задължително виждаха драматично засилване на военната намеса на Запада в региона – Ирак и Афганистан, като необходима реакция на това, което се случи. Усещането бе, че това е неизбежно.

В продължение на години мнозина бяха наясно, че рискът от нападения с голям брой жертви нараства. Ислямистите вече бяха удряли Кулите близнаци – с кола бомба през 1993 г., отнемайки живота на шест души и ранявайки над 1000. След това бомбите в американските посолства в Кения и Танзания показаха нарастващия обсег на нападателите.

Технологията, използвана в тези атаки никога не е била особено изтънчена – бомби в камиони или лодки. Но Алкайда ставаше все по-добра в идентифицирането на уязвими точки и в използването им за все по-унищожителен ефект.

Смъртта на почти 3000 души на 11 септември обаче остави разузнавателните и военни ръководители в шок. Неуспели да предотвратят атаката – или да предвидят подобна в такъв мащаб, те внезапно преразгледаха много от очакванията си. „11 септември бе смятан като нещо, което може да се случва всяка седмица“, казва бивш високопоставен служител по сигурността десетилетие по-късно.

Когато Блеър оправдава и обяснява нахлуването в Ирак, именно това лежи в основата на аргументацията му. Алкайда уби 3000 души на 11 септември, но ако можеха да убият 3 милиона, щяха да го направят. Затова не можеше да се позволи заплахата от оръжия за масово унищожение на Ирак да остане.

Поглеждайки назад, това е пълна глупост, пише Апс. Ако оставим настрана отчайващо несъвършеното знание за това какво Ирак може, а може и да не е имал, то предполага, че последствията от нахлуването са лесни за предвиждане.

Накрая винаги се достига до едно и също заключение. По-отстояващ военен подход е централен както за защита на Запада, така и за изтласкване на агресорите, като се подобрят условията в по-бедните и по-нестабилните региони в света.

Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Партайгеносе брейнфрий, муджахидините се били "образували"? А не баха ли платени, обучавани и въоръжавани тея ислямистки *** от американски и британски спец служби и инструктори? Въоръжавани включително и с последно поколение зенитни ракети Стингър?Също както американците сега въоръжават ислямистките *** в Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
СЛЕД МУДЖАХИДИНИТЕ, остатъците им се появява, алкайда !!! ПРИЧИНА ЗА АТАКИТЕ ОТ 9/11, НО УВИ БОЛНИТЕ ЧЕРВЕНИ ПРАЗНИ И ДЕГРАДИРАЛИ ГЛАВИ ПАК КОНСПИРАЦИИ ТЪРСЯТ, ЕДИН ВИД ПАК САЩ СА ВИ ВИНОВНИ, ЧЕ СТЕ БОЛНИ И БЕДНИ, ТАКА ЛИ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
ЕЙ НАПЪЛНО БОЛЕН И НЕКАДЪРЕН ***, ПАК РАЗСЪЖДАВАШ КАТО ЧЕТВЪРТОКЛАСНИК, КОЙ КЛАС ИМАШ ЗАВЪРШЕН ТИ ВЕ!!??? МУДЖАХИДИНИТЕ СА СЕ ОБРАЗУВАЛИ ЗАРАДИ С.С.С.Р -СКИТЕ ВОЙСКИ В АФГАНИСТАН В 1965Г. ТОВА ТАКА ЛИ Е ???? КАКВО ПРАВИ С.С.С.Р. В АФГАНИСТАН !!!??? КАКТО СЕГА В КРИМ И ДОНБАС И ЛУГАНСК!???КРИМ БИЛ ИСКОННО РУСКИ ЛИ . ХАХАХ ХА БОЛНИ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ, ПРЕДИ ДА Е ИМАЛО С.С.С.Р. И РУСИЯ Е ИМАЛО КРИМ !!! И СЛЕД РУСИЯ ЩЕ ИМА КРИМ!! НО КАКВО ПРАВИ ШУТИН В ДОНБАС И ЛУГАНАСК!!?? НЕКАДЪРНИ ЧЕРВЕН ДЕГРАДАНТИ БОЛНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
hex
преди 7 години
Абе нещо и изтока не вади бенефити от борбата с терора. Не е само запада! Уйгури в Китай, талибани в Пакистан, разни подобни в западна Индия, бившите съветски републики и Русия поемат редовно удари.... Матушка направи в сърцето на Москва най-голямата джамия в Европа!!! Путин танцува интимно с Ердоган, баси! Филипините са в смут! Мианмар, Бангладеш и Тайланд са нежелани дестинации. Западът, та западът! Вижте първо една Пещера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Аз лично не помня и съм сигурен, че и повечето други. Помнят само тези които са загубили близките си и наистина е редно да почетат паметта им. Обаче има други помнещи, дето се опитват да направят от това някаква велика дата, едва ли не историческо събитие и преломен момент за цяла нация. Вчера даваха един епизод на "Кости" посветен на въпросната дата. Е по-смотана пропаганда скоро не бях гледал. То не бяха сълзи и сополи по тоя повод, как разбираш ли всички помнели къде били и как много страдали. Но никога няма да кажат колко народ затриха след това, за да оправдаят изключителността на една "нация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-isljamisti-jihad-23858835?nt=4 "Refugees Welcome"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
След падането на Берлинската стена вече го нямаше врагът, срещу когото да се бори справедливият американски дух...Варшавски договор няма...спешно трябваше да се създаде ново световно плашило и оправдание за прахосаните милиарди.Нужен беше параван зад когото да се скрият архитектите на новия световен ред.Вкарвайки тоя път и религиите в играта , америка на 11.09 създаде плашилото на радикалния ислямски тероризъм - идеалният невидим враг.Светът днес бере плодовете , които пося америка на 11.09.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
И така в тоя ред на разсъждения , следва да си зададем въпроса : "Кому беше нужен 11.09 ? " , което отключи дълъг списък от смърт и разрушения по света ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още