IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Вашингтон трябва да подкрепи усилията на "самотния играч" Фед

Според заместник-гуверньора на Фед определени фискални политики могат да увеличат потенциала на икономиката

21:17 | 21.11.16 г.
<p>
	Стенли Фишер<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Стенли Фишер. Снимка: архив Ройтерс

Заместник-гуверньорът на Федералния резерв на САЩ бе поредният представител, който коментира в следизборния дебат какви политики трябва да преследва новото правителство на САЩ. В понеделник Стенли Фишер заяви, че разходите и други усилия за насърчаване на мудната производителност могат да помогнат за намаляване на бремето на Фед в подкрепа на икономиката, съобщава Ройтерс.

„Определени фискални политики, особено тези, които повишават производителността, могат да увеличат потенциала на икономиката и да помогнат да се преодолеят някои от дългосрочните икономически предизвикателства“, каза Фишер.

„Някаква комбинация от подобрена публична инфраструктура, по-добро образование, повече насърчаване на частните инвестиции и по-ефективни регулации вероятно биха изиграли роля в насърчаването на по-бърз растеж на производителността и жизнените стандарти“, каза той пред Съвета за външни отношения.

Коментарът на Фишер идва почти две седмици, след като американците шокираха света, избирайки за президент републиканеца Доналд Тръмп, който води кампания, фокусирана върху повишаване на разходите за инфраструктура, намаляване на данъците и предоговаряне или отменяне на международните търговски споразумения.

Икономиката, осем години след една от най-лошите рецесии, сега е „близо“ до целите на американската централна банка за заетостта и инфлацията, каза Фишер, добавяйки, че тя се представя „сравнително добре“.

В подготвените си бележки Фишер не даде подробности за регулациите или частните инвестиции, за които говори. Той обаче каза, че фискалните корекции може да подкрепят години на гъвкава парична политика. Той възприе и думите в книгата на икономиста Мохамед Ел-Ериан, че Фед е „самотният играч в града“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Спрямо друга, сега съответна държава е със собствена налична сгрешена парична система.Съдбата на САЩ зависи от това, дали запазват сегашната държавна грешка или ще прекратят нейното допускане.При първото поведение ще е с продължени щети, а при второто с възможност за устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Какво значи подобрение "подобрение на американска парична система" ?Ами тази система не е само американска бе Митев!ТЯ Е И СВЕТОВНА!Досега ФЕД прилагаше форми на финансиране които водеха до износ на капитали и създаване на производство НЕ В САЩ , а в държави като КИТАЙ и МЕКСИКО!Процеса на ЕКСПЛОЗИЯ ще бъде подменен с ИМПЛОЗИЯ т.е. връщането в САЩ на изнесените в чужбина производства!!Дали Тръмп с налагането на МИТА , намалянето на ДАНЪЦИТЕ ще успее да направи това е въпрос на ЖИВОТ И СМЪРТ за самата АМЕРИКА!АКО НЕ УСПЕЕ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД ЩЕ ИЗЛЪЧИ НОВ ПОБЕДИТЕЛ - ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Защо приемаш икономиката на САЩ и тази на ЕС като едно цяло?!НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ ТРЪМП Е ПРОТИВ ТТИП И ВСЯКАКВИ ПОДОБНИ ОБВЪРЗАНОСТИ?!Нали това което ти сочиш като изход доведе Америка до там, че страната която формира най голямо й отрицателно салдо да не е КИТАЙ , а ГЕРМАНИЯ!!Наливането на трильони от ФЕД не вдигна американската икономика и не създаде в страната работни места. ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИТЕ АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ ИЗНАСЯХА ТЕЗИ ПАРИ В КИТАЙ И МЕКСИКО И СЪЗДАВАХА ТАМ РАБОТНИ МЕСТА.САЩ се превърнаха в един ОФИС ЦЕНТЪР с изнесени в чужбина производства, чиято крайна продукция се връщаше обратно БЕЗ ДА БЪДЕ ОБЛАГАНА С МИТА!!ТОЗИ ФИЛМ СВЪРШИ!!Свърши и мантрата с ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА и "СВЕТОВНОТО СЕЛО" !Времената в САЩ са други.ПРЕДСТОИ ИЗДИГАНЕТО НА МИТНИЧЕСКИ БАРИЕРИ, И ИСТИНСКА ТЪРГОВСКА ВОЙНА С КИТАЙ, ГЕРМАНИЯ И МЕКСИКО. ЩЕ ПОБЕДИ ПО СИЛНИЯТ - изборите го показоха кой е той!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Мнозина очакват Фед да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. Фед не може да предотврати тези злини, защото водещата причина не е в нейна компетентност.Преди всичко друго, за спасение на САЩ от катастрофална криза е необходимо подобрение на американска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Нулеви данъчни ставки за известен период от време. Това е което може да върне икономика в САЩ и ЕС . Спешно ЕС и САЩ трябва да се обединят и действат заедно, разменните курсове на валутите им да се фиксират в паритет след което всички разходи на държавите да се поемат от печатниците на пари без нито един цент данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още