IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските икономики трябва да засилят местното търсене, заяви банкер от Фед

Така не само че ще се засили растежа им, но и световната икономика ще намери подкрепа, каза Джеръми Пауъл

12:26 | 19.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от членовете на Управителния съвет на Федералния резерв на САЩ – Джеръми Пауъл, заяви в петък, че ориентираните към износ азиатски икономики трябва да отговорят на острото забавяне на глобалната търговия през последните няколко години като засилят търсенето на стоки и услуги в рамките на собствената им страна, съобщава Ройтерс.

По този начин, каза Пауъл, не само че ще се засили растежа на азиатските икономики, ударени от забавящото се търсене на стоките им от други страни, но световната икономика ще намери подкрепа.

Развиващите се икономики на Азия като цяло отчитат големи търговски излишъци, което ги правя уязвими към капризите на международното търсене. Световният внос нараства с по-малко от 3,5% годишно от 2011 г. насам, което е два пъти по-бавен темп спрямо осемте години преди финансовата криза.

„С насърчаване на местното търсене и възможност за низходяща корекция на тези излишъци в развиваща се Азия, като повече баланси се превръщат в дефицити, ще се позволи изключително нужната инжекция от търсене в глобалната икономика“, каза Пауъл в изявление по време на годишната конференция на Center for Pacific Basic Studies на Фед в Сан Франциско.

Макар че тези стъпки може да отнемат известно време, каза той, те ще „подкрепят и икономическия растеж на региона, като осигурят друг източник на растеж за сметка на по-слабия тласък от външно търсене“.

Пауъл, който има постоянен глас в комисията на Фед за определяне на паричната политика, не коментира американската икономика или парична политика. Единственото му изказване в тази връкза бе, че „докато паричната политика на САЩ се нормализира“, развиващите се икономики на Азия са по-малко уязвими отколкото преди, тъй като те са създали огромни резерви и валутите им са по-гъвкави.

Очаква се Фед да повиши лихвените проценти в САЩ, когато централни банкери се срещат следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още