IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се конфронтира със съдилищата заради имиграционната забрана

Президентът подкрепя насочен към действията подход, който почти не се съобразява с другите два клона на властта, пише New York Times

11:05 | 06.02.17 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп влиза в остра конфронтация със съдилищата само две седмици след встъпването си длъжност, а действията на неговото правителство, решено да разруши съществуващия ред и поставящо на изпитание границите на изпълнителната власт, предвещават години на правни битки, пише New York Times.

Разпалените дебати във връзка с имиграционния указ на Тръмп извадиха на преден план въпроси, които са в сърцевината на неговото президентство. Тръмп, който е бизнесмен без опит на обществена длъжност, показва в началните дни от своето управление, че подкрепя насочен към действията подход, който почти не се съобразява с другите два клона на властта. Контролираният от републиканците Конгрес отстъпва, но съдебната система може да се окаже главното препятствие за Тръмп.

Други президенти на САЩ също са влизали в сблъсък със съдебната система. Върховният съд анулира части от Новия курс на Франклин Рузвелт, принуди Ричард Никсън да предаде записите, свързани с Уотъргейт, и отхвърли искането на Бил Клинтън за отлагане на дело за сексуален тормоз.

Последните двама американски президенти водеха битки със съдилищата по повод пределите на своите правомощия. Съдебната система постанови, че Джордж У. Буш е надхвърлил властта си, като е отказал надлежен процес на заподозрени в тероризъм хора, и че Барак Обама е действал извън своите правомощия, разрешавайки на милиони незаконни имигранти да останат в САЩ, отбелязва американското издание.

Тръмп отказа да носи отговорност за евентуално терористично нападение срещу САЩ, като заяви на своите привърженици, че те трябва да винят федералния съдия, който се произнесе срещу неговия указ, и съдебната система за временното спиране на неговата забрана за влизане на хора от седем страни с предимно мюсюлманско население, посочва британският Guardian.

Правителството на Тръмп твърдо стои зад указа, който според него е необходим за националната сигурност, а президентът нееднократно изрази презрението си към съдията, който временно спря имиграционната му разпоредба, изтъква Washington Post. 

Нападките на Тръмп срещу Джеймс Робарт накараха демократите да оспорят предложения от президента кандидат за върховен съдия Нийл Горсъч, поставяйки под съмнение неговата независимост.

Демократите повдигат въпроса дали Горсъч може да се противопостави на президента, който го е избрал. Както показва правната битка във връзка с имиграционния указ на Тръмп, издигането на кандидатурата на Горсъч става в момент, когато Върховният съд вероятно ще бъде призован да разгледа действията на Тръмп, който силно разчита на укази за провеждане на своята политика, коментира американското издание.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

32
rate up comment 4 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Разбира се, че целта е една - колкото и ухажори да се въртят около една хубава жена / така е и с властта/, каквито и философии и концепции да изповядват, каквито и различни неща да обядват, целта им винаги е една единствена. И тази цел е толкоз строго фиксирана и категоризирана, че може да бъде сбъркана само от колегата StraightForward.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
"Старият континент трябва да се защити от президента на САЩ, който е патологичен лъжец и расист, пише Клаус Бринкбоймер"ПАК УДАРИХТЕ ГРЕДА В НЕКАДЪРНОСТТА СИ И ПРОДАЖНИЧЕСКИТЕ ВИ СЪЗНАНИЯ, КАК МОЖЕ ДА СТЕ ТАКА ПРОСТОВАТИ ТУК 80% ОТ ПИШЕЩИТЕ, НАПРАВО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ ТАЗИ ЛИПСА НА ГРАМОТНОСТ, ФИНАНСОВА, ИКОНОМИЧЕСКА, ЗА СВЕТА ВСЯКАКВА !!! ВИЕ КАК СТЕ СЕ РАЗВИЛИ ДО ТИЯ ВИСИНИ ЩЕ НИ ОБЯСНИТЕ ЛИ ??? САМО АНАРХИЯ И БОЛШЕВИЗЪМ И ФАШИЗЪМ В ДУМИТЕ ВИ!?? СМЯХ !! ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ, СИГУРНО ДО СЕГА СТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП САМО .. АМА И ТОЛКОВА ВИ Е АКЪЛА, ВИЕ КАКВО СТЕ ВИНОВНИ!! ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Еми да - философиите са различни, но целта е една - да се управлява светът от една шепа хора. Разликата е като между Дж. П. Морган и Карл Маркс - и двамата имат идеи как да се постигне това, но по различни технологии... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Наистина, Тръмп не е някакъв вълк единак. Това е едно цяло течение, което не е започнало вчера за днес. А Тръмп е само неговото персонализиране. Предстои здрава битка, защото философиите, които изповядват и едните, и другите, са коренно различни. Не знам защо тези преди Тръмп се спряха - дали се изчерпа проектът им или силите не им стигнаха, не е ясно. Изглеждаха ми неизбежни до края на света. Това показва колко сме далеч от представата за това какво и защо се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
И не само за Маккейн... Който държи ЦРУ и АНС, държи всички мераклии да се докопат до елита за топките, щото пътят до там е осеян с много изкушения и най-вече мръсотии, дето едни хора много обичат да документират... Та даже и да го свитнат Тръмп, едва ли ще се смени линията - не е той идеологът на тази промяна, която се задава. Той е само удобен фронтмен, защото споделя тези политически възгледи.Но и другото е сигурно - тези корпоративни мегаструктури не са хич готови да се предадат! Победата на изборите беше само спечелена битка. Войната предстои и изходът е абсолютно непредвидим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Тръмп едва ли е очаквал до го посрещнат с цветя и екипът му и хората зад него едва ли са неподготвени, поне психически, за войната, която ги очаква преди всичко в САЩ... Не случайно, още от трибуната на клетвата първо отърча в ЦРУ и първата глава от хората на Клинтън, която падна беше там. С това може да се обясни и осезателното снижаване на децибелите на крядъците срещу Тръмп, най-вече сред републиканските кръгове, особено в Сената! Щото секи си има срамотии, дето не иска да стават публични. Напр. Поразяващата Уста Маккейн, дето така усърдно служеше на Клинтънови, докато ЦРУ беше при тях, всъщност бил "Songbird" - може би затова напоследък съвсем утихна. Кой знае какви папки има из мазетата на Ленгли за тази история:http://***.rense.com/general69/whwysu.htmhttps://***.oathkeepers.org/breaking-news-john-mccains-1969-tokyo-rose-propaganda-recording-released/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Толкова разбираш и от "гитлер". Дългоноско е прав - затова най-успешната тоталитарна държава е фашистката, защото Дуче е дал власт на работниците, без да я отнема изцяло от чорбаджиите и е турил държавата като балансиращ фактор между.Ама ти си от тия, за които "гитлер" е фашист, нали?Ного се забавлявам и как туканка човечета, гърчещи се кат` тако`а в панелки наричат Доналдът "некадърник"... а ти като си кадърник, де ти е небостъргачът и де ти е Боингът, ***?Доналдът можеше да си гледа кефът докато е жив... но той е истински родолюбец и отговорен мъж - затова си рискува дори животът в политиката - за да спаси Отечеството си от обонговци, полуживи бабета и сороси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Ти само от картинки ли разбираш? В Курило само на комикси си карал. Това е метод за рационализация на въображението в неговото вербално проявление. Познати неща, но ти все си мислиш за картинката, в която Никол Шерцингер целува ракетата на Гришо. Искаш да станеш голям тенисист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 7 години
съчинения без картинка :) ... що не си намесил и гитлер незнам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Съществува явен опит от страна на Тръмп да превърне Америка от корпоративна отново в нормална държава. Спънките пред Тръмп ги поставят именно транснационалните корпорации /ТНК/. По-страшно нещо от тоталитарната държава е корпоративната. Докато тоталитарната държава има претенцията да служи на целия народ, то корпоративната обслужва интересите на 10 фирми, зад които стоят 100 човека. Обществено-икономическата система при корпоративната държава е корпоратокрация, която много рязко се отличава от демокрацията по своята същност, макар и да мимикрира под външността на демокрацията и да борави с всички нейни атрибути. Корпоратокрацията е брутална система, в която обикновените хора участват в собственото си изтребване от управляваните от ТНК индустрии. Пример за това е, че откакто Тръмп е на власт - все повече слепи проглеждат, все повече сакати прохождат и все повече ***.и напускат клиниката в Курило и вземат участие тук във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още