IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се конфронтира със съдилищата заради имиграционната забрана

Президентът подкрепя насочен към действията подход, който почти не се съобразява с другите два клона на властта, пише New York Times

11:05 | 06.02.17 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп влиза в остра конфронтация със съдилищата само две седмици след встъпването си длъжност, а действията на неговото правителство, решено да разруши съществуващия ред и поставящо на изпитание границите на изпълнителната власт, предвещават години на правни битки, пише New York Times.

Разпалените дебати във връзка с имиграционния указ на Тръмп извадиха на преден план въпроси, които са в сърцевината на неговото президентство. Тръмп, който е бизнесмен без опит на обществена длъжност, показва в началните дни от своето управление, че подкрепя насочен към действията подход, който почти не се съобразява с другите два клона на властта. Контролираният от републиканците Конгрес отстъпва, но съдебната система може да се окаже главното препятствие за Тръмп.

Други президенти на САЩ също са влизали в сблъсък със съдебната система. Върховният съд анулира части от Новия курс на Франклин Рузвелт, принуди Ричард Никсън да предаде записите, свързани с Уотъргейт, и отхвърли искането на Бил Клинтън за отлагане на дело за сексуален тормоз.

Последните двама американски президенти водеха битки със съдилищата по повод пределите на своите правомощия. Съдебната система постанови, че Джордж У. Буш е надхвърлил властта си, като е отказал надлежен процес на заподозрени в тероризъм хора, и че Барак Обама е действал извън своите правомощия, разрешавайки на милиони незаконни имигранти да останат в САЩ, отбелязва американското издание.

Тръмп отказа да носи отговорност за евентуално терористично нападение срещу САЩ, като заяви на своите привърженици, че те трябва да винят федералния съдия, който се произнесе срещу неговия указ, и съдебната система за временното спиране на неговата забрана за влизане на хора от седем страни с предимно мюсюлманско население, посочва британският Guardian.

Правителството на Тръмп твърдо стои зад указа, който според него е необходим за националната сигурност, а президентът нееднократно изрази презрението си към съдията, който временно спря имиграционната му разпоредба, изтъква Washington Post. 

Нападките на Тръмп срещу Джеймс Робарт накараха демократите да оспорят предложения от президента кандидат за върховен съдия Нийл Горсъч, поставяйки под съмнение неговата независимост.

Демократите повдигат въпроса дали Горсъч може да се противопостави на президента, който го е избрал. Както показва правната битка във връзка с имиграционния указ на Тръмп, издигането на кандидатурата на Горсъч става в момент, когато Върховният съд вероятно ще бъде призован да разгледа действията на Тръмп, който силно разчита на укази за провеждане на своята политика, коментира американското издание.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 10
StraightForward
преди 7 години
Е как пък така призоваваш за убийства във форум и после казваш, че било метафора, а после че аз съм бил на нивото на мишето !????Ти си говориш с мишето !! Нещо не ти е добре, явно!!!!А това, че ТРЪМПФФФ е некадърник, сам го потвърди вече няколко пъти и няма да бъде на власт, след като наруши конституцията им и го докажат, ще е до там!!! Само за първите 8 дена беше събрал 50% неодобрение!!!!Но тука по ФОРУМА СА САМО *** И за тях НЯМА ЛЪЖА И НЕКАДЪРНОСТ, АМИ САМО ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Тръмп е задал отново правилният въпрос. Ако садиите блокират указът му и в САЩ влязат банда талибанци от Сомалия например и извършат терористически акт, КОЙ ще отговаря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=809zX2YVCsQДональд Трамп о терактах 9/11 : "Это ложь от начала и до конца"Еми затуй ше лаят месеца ...колко ли кирливи ризи могат да излязат още наяве !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
Ролята на съдебната власт е да решава дали съответната политика отговаря на закона, а не дали е морална и дали съдиите са съгласни с нея. ----Ето че сам си отговори на въпроса :):) защото САЩ е правова държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 7 години
Никакви призиви не правя :):) и не е нито фашиско нито болшевишно, тия думи значат друго :) .. падаш на нивото на мишето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Каквото и да се опита да се спре указа на Тръмп ще бъде неуспешно, защото всяко решение от всеки местен съд в щатите може да бъде отменено от Върховния съд в страната. А Тръмп подготвя да вкара своя своя кандидат във Върховния съд в следващите 1-2 месеца. Този кандидат ще осигури мнозинство на републиканците с 5-4 гласа и така почти никое от решенията на Тръмп няма да може да бъде блокирано. Освен това републиканците имат огромно мнозинство в конгреса и мнозинство в сената и няма какво да спре администрацията на Тръмп на никое ниво. Играта свърши другари, в следващите 2-3 години ще видим пълно изкореняване на фалшивия либерализъм първо в САЩ, а после и в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Доколкото знам властта в една правова се разделя на законодателна, съдебна и изпълнителна и единствено изпълнителната власт има право да решава каква политика да се провежда. Ролята на съдебната власт е да решава дали съответната политика отговаря на закона, а не дали е морална и дали съдиите са съгласни с нея. Няма никакво значение дали това или онова съдилище е против приема на мюсюлмански имигранти, а дали това е позволено от закона. Това, което е описано в статията е система аналогична на сталинизма или нацизма, при която самозабравил се бюрократ решава дали дадено решение отговаря на морала на комуниста/нациста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Откакто го избраха Тръмп демократите произвеждат достатъчно био газ, че САЩ да се откажат и от Dakota и от Keystone. Песпокойно ще захранят икономиката си с газовете дето ги произвеждат либералите.Добре е в Щатите след осем години да има президент, когото критикуват, че прави нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Хаха...ми той кухаото е дотам , откачалка...колкото до Тръмпа , ше направи както е решил , независимо от калта по тротоара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 14
StraightForward
преди 7 години
е ти пък, какви призиви подаваш !!! ТОВА Е ФАШИСТКО ИЛИ БОЛШЕВИШКО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още