IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се конфронтира със съдилищата заради имиграционната забрана

Президентът подкрепя насочен към действията подход, който почти не се съобразява с другите два клона на властта, пише New York Times

11:05 | 06.02.17 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп влиза в остра конфронтация със съдилищата само две седмици след встъпването си длъжност, а действията на неговото правителство, решено да разруши съществуващия ред и поставящо на изпитание границите на изпълнителната власт, предвещават години на правни битки, пише New York Times.

Разпалените дебати във връзка с имиграционния указ на Тръмп извадиха на преден план въпроси, които са в сърцевината на неговото президентство. Тръмп, който е бизнесмен без опит на обществена длъжност, показва в началните дни от своето управление, че подкрепя насочен към действията подход, който почти не се съобразява с другите два клона на властта. Контролираният от републиканците Конгрес отстъпва, но съдебната система може да се окаже главното препятствие за Тръмп.

Други президенти на САЩ също са влизали в сблъсък със съдебната система. Върховният съд анулира части от Новия курс на Франклин Рузвелт, принуди Ричард Никсън да предаде записите, свързани с Уотъргейт, и отхвърли искането на Бил Клинтън за отлагане на дело за сексуален тормоз.

Последните двама американски президенти водеха битки със съдилищата по повод пределите на своите правомощия. Съдебната система постанови, че Джордж У. Буш е надхвърлил властта си, като е отказал надлежен процес на заподозрени в тероризъм хора, и че Барак Обама е действал извън своите правомощия, разрешавайки на милиони незаконни имигранти да останат в САЩ, отбелязва американското издание.

Тръмп отказа да носи отговорност за евентуално терористично нападение срещу САЩ, като заяви на своите привърженици, че те трябва да винят федералния съдия, който се произнесе срещу неговия указ, и съдебната система за временното спиране на неговата забрана за влизане на хора от седем страни с предимно мюсюлманско население, посочва британският Guardian.

Правителството на Тръмп твърдо стои зад указа, който според него е необходим за националната сигурност, а президентът нееднократно изрази презрението си към съдията, който временно спря имиграционната му разпоредба, изтъква Washington Post. 

Нападките на Тръмп срещу Джеймс Робарт накараха демократите да оспорят предложения от президента кандидат за върховен съдия Нийл Горсъч, поставяйки под съмнение неговата независимост.

Демократите повдигат въпроса дали Горсъч може да се противопостави на президента, който го е избрал. Както показва правната битка във връзка с имиграционния указ на Тръмп, издигането на кандидатурата на Горсъч става в момент, когато Върховният съд вероятно ще бъде призован да разгледа действията на Тръмп, който силно разчита на укази за провеждане на своята политика, коментира американското издание.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 20
StraightForward
преди 7 години
който си го е избирал и си го кефи да му бере гайлето, КОЙ ГЛАСУВА ЗА ТАКИВА ***, НЕ СТИГА ЧЕ И С 3 МЛН .ГЛАСА ПО МАЛКО ОТ ДРУГИЯ КАНДИДАТ ... УЖАС.. ИЗЦЯЛО СЪМ ПОТРЕСЕН ОТ СТРЕМЕЖИТЕ НА РУСИЯ ЗА БЛИЗОСТ С ТОЯ НЕКАДЪРНИК, И ТОВА ИМ ОСТАВА САМО, ЩЕЛИ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ДВУПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ, С РУСИЯ .ХАХАХАХАХ ТАЗИ БЕДНА И АГРЕСИВНА СТРАНА, НЯМА КАК ДА СЕ СРАВНЯВА С САЩ, ДАЖЕ С КИТАЙ ВЕЧЕ... АМА НА СМЯХ И КРИЗИ ЯВНО НИ ЧАКАТ И ТО ГОЛЕМИ, НЯМА КАК ЗА ШЕФ НА СВЕТА ДА СЛОЖИШ, ТОЯ НЕКАДЪРЕН И НЕОБРАЗОВАН ***, ПО ЗЛЕ Е ОТ *** !!! А МЕНТАЛНО КОЛКО Е ДОБРЕ ПРЕДСТОЙ ДА ВИДИМ!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 7 години
ако след това изказване се организира и един атентат, ще ни демонстрира колко бъзро меже да се дискредитират институциите и да се разпадне едно общество :) .. далеч са още от това, но гледам че усилено се работи по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още