IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на американските фондови борси не намират единна посока*

Министърът на финансите Стив Мнучин изрази намерение за прокарване на данъчната реформа преди ваканцията на Конгреса през август

17:50 | 23.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови борси не намират единна посока в четвъртък, съобщава CNBC. Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че иска да види „значителна“ данъчна реформа, която да се прокара през Конгреса преди ваканцията през август. „Искаме това да се свърши преди почивката през август. Работим в много тясно сътрудничество с лидерите в Камарата на представителите и Сената и разглеждаме комбиниран план“, каза той.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 24 пункта, като Chevron и IBM допринасят най-много за ръста. Широкият измерител S&P 500 достигна пореден исторически рекорд, но към 17:40 часа е на червена територия. Технологичният бенчмарк Nasdaq записва спад от 0,4%.

Перспективите за данъчна реформа бяха едни от ключовите катализатори на американския фондов пазар след изборната победа на Доналд Тръмп, заедно с дерегулациите и планираните правителствени разходи.

„Аплодирам оптимизма, но подлагам под съмнение постижимостта в този времеви план“, казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities. “Както много пъти съм споменавал, нищо не е обединявало републиканците през последните години повече от презрението към здравната реформа (Affordable Care Act или Obamacare), и въпреки това партията се затруднява да представи система, която да замени Obamacare”, допълва той.

След изказването на Мнучин доходността по 10-годишните облигации се понижи до 2,393%, а тази по 2-годишните ценни книжа записа спад до 1,2%.

Фючърсите върху златото с доставка април пък поскъпнаха с над 1% до 1 248,30 долара за тройунция.

Последните данни за икономиката намекват за стабилизиеане на пазара на труда. Седмичните молби за помощи при безработица се повишават леко, но остават около най-ниските нива от над 40 години.

В корпоративната сфера Tesla отчете смесени тримесечни резултати. Компанията надмина очакванията за приходите, но не успя да оправдае прогнозите за печалбата. Акциите на модния концерн L Brands се сриват с почти 13%. Бельото му с марка Victoria's Secret напоследък не се е радвало на високо търсене.  

Петролът поскъпва с над 2%, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 54,70 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – на ниво 57,06 долара за барел.

Едно евро се обменя за 1,0579 долара, а курсът на йената е 112,80 йени за долар.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още