IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се готви да ореже облигациите в баланса си тази година

В годините на кризата институцията натрупа ценни книжа за 4,5 трилиона долара в баланса си

22:26 | 05.04.17 г. 26
<p>
	Снимка: <em>Федерален резерв на САЩ</em></p>

Снимка: Федерален резерв на САЩ

Федералният резерв е обсъждал планове да намали натрупаните държавногарантирани и ипотечни облигации в баланса си през тази година. Това става ясно от протокола от последното заседание на институцията, цитирана от Market Watch.

В баланса на Фед има ценни книжа на стойност 4,5 трилиона долара, натрупани в годините, в които институцията се бореше с финансовата криза, допълва Ройтерс.

По този начин беше възможно поддържането на ниските лихвени проценти в предишните години. Изкупувайки ценните книжа, Фед стимулира откриването на нови работни места и икономическия растеж на страната.

С намаляването на обема на тези книжа институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, пък си отваря пътя за промяната на политиката днес и по-високите лихви. Всички участници в заседанието, провело се на 14-15 март са на мнение, че изпълнението на тези планове трябва да бъде внимателно подбрано и ще зависи от икономическите и финансовите условия.

От протокола става ясно, че членовете на Фед са гласували с 9 към 1 гласа за увеличаване на лихвата през март до нива между 0,75% и 1%. Това е второто увеличение за последните три месеца и е сигнал, че институцията планира да повиши лихвите още два пъти през тази година, особено на фона на растящата инфлация.

В същото време обаче във Фед очакват забавяне на американската икономика през първите три месеца на годината. Все пак в институцията вярват, че това ще бъде временно явление, посочва Market Watch.

Следващото редовно заседание на Фед е насрочено за 2-3 май.

Стенограмата, публикувана днес, се оказа изненадваща за пазарите, които не очакваха промяна по отношение на натрупаните в баланса книжа преди средата на 2018 година, допълва още Ройтерс. Данните станаха причина за рязко поскъпване на щатските държавни облигации и спад на стойността на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Книгите ми не са търговска стока, а начин за представяне на полезни знания. Налични са в съответни библиотеки и се ползват безплатно.Ваша воля е дали ще имате публикуваните знания.За разкриването на тези знания ми бяха необходими над 35 години, ала все пак съм първи в света с резултати за необходимост от полезен модел за прилагане на парите.Като не сте съгласен с представеното от мен, защо не казвате с какво сте съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Това е, работата върви към зануляване. Само че вместо с въвеждането на парична котва - злато, мидени черупки или каквото там има, зачеркват дългове и продължават по старому. Но това предполага освобождаване от дълг на тези, които ни грабят, а не на нас самите. Ние си оставаме във финансово робство, а те са начисто. Ако и това им бъде позволено - добре дошли на галерите, грбете, докато изгребете водата в морето. Естествено е сега да приказват колко хубаво би било за икономиката, когато дълговете са занулени. Икономиката се превръща в тука има, тука нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
emonik
преди 7 години
ФЕД некомпетентни и с съдба на жертва . А спри се бе човек .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Мое скоро да разбереме оти *** и китайците трупат злато като луди през последните години... И оти стрина Нибиулина откри преди две-три седмици офис - първия задграничен - у Пекин... ей така, да се намира, дет се вика.... Начи санкции, манкции, глад, мор, ама фърлят северните *** по петнаесе-дваесе тона жълто месечно у складо... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
driverf1
преди 7 години
Те просто ще ги отпишат от баланса си като невъзвратима загуба.....,но още не са решили кога да обявят новината.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Много ми е интересно кой ще ги купи тия тоалетни хартии, при положение, че последните години света гледа да се отърве от тях и си намаляват дяловете в щатски ДЦК... Дали няма да видим създаването на "лоша банка" за американски дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ПАСИВНАТА ИМ СТОЙНОСТ ЧРЕЗ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 7 години
говори ми.Евреите си мислът, че като сипат думи и измислят нови "финансови" инструменти ВИНАГИ ше са в положенето пичели-пичели. чекай да ти илюстрирам как са "секюритизирани". Се едно, вече имаме документално направин разход за 20 милиарда по централата в Белене. Администразион иска да замаже положението, като кани компонии да я строят, щот иначе - разход има, но има и гьол. Та, сека кампаниа идва и иска ДЪРЖАВАТА да даде гаранции за дността и задължениата. окралите парите през годините назад опитват сичко. референдуми, гласуваниа у нс, търгове, доставчици, заблуди. Обаче - ако дълга не ОТИВА КЪМ БЮДЖЕТА сека сделка се разсъхва. Така и с тез трилиони. "Секюритизирани" са докът са у баланса и са наши. Че имат силата на 10 енрона и гърмът ЕДНОВРЕМЕННО. Когато ги пробутаме на некой вече им показваме реланата стонос чрез борсите. АКО ИМА ТАКЪВ БЪЛЪК ШЕ СЕ ФАНЕ ЗА ГЛАВАТА. Та, само чрез гоуемата тояга и заповед може да ги "продадът". ЕДИНСТВЕНИА НАЧИН ДА ГИ МАХНАТ НАИСТИНА Е ДА ИЗГОРЪТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
а на тебе какво ти говори тази думичка, че ми е много Х ?! И как се "освобождават" те от 4.5 трилиона, продават ги на кой ? На някой който ги има тея пари, а никой няма такива суми е значи ше треа да фърли още толкоз 4.5 трил. на банки да си ги вземат обратно и то с лихва 0.75% ?!? А после банките кво праят с тея неща и с дадените заеми на по-висока лихва ..... то стаа един водовъртеж аз на тебе ти на мене само тоя път с еббаси марджина и като стане мяу, сгъваме палатката и си заминааме щото всичко е валат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
julian12
преди 7 години
Мани го тоя. Има 5 изречения репертоар и е като навит грамофон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още