IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се готви да ореже облигациите в баланса си тази година

В годините на кризата институцията натрупа ценни книжа за 4,5 трилиона долара в баланса си

22:26 | 05.04.17 г. 26
<p>
	Снимка: <em>Федерален резерв на САЩ</em></p>

Снимка: Федерален резерв на САЩ

Федералният резерв е обсъждал планове да намали натрупаните държавногарантирани и ипотечни облигации в баланса си през тази година. Това става ясно от протокола от последното заседание на институцията, цитирана от Market Watch.

В баланса на Фед има ценни книжа на стойност 4,5 трилиона долара, натрупани в годините, в които институцията се бореше с финансовата криза, допълва Ройтерс.

По този начин беше възможно поддържането на ниските лихвени проценти в предишните години. Изкупувайки ценните книжа, Фед стимулира откриването на нови работни места и икономическия растеж на страната.

С намаляването на обема на тези книжа институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, пък си отваря пътя за промяната на политиката днес и по-високите лихви. Всички участници в заседанието, провело се на 14-15 март са на мнение, че изпълнението на тези планове трябва да бъде внимателно подбрано и ще зависи от икономическите и финансовите условия.

От протокола става ясно, че членовете на Фед са гласували с 9 към 1 гласа за увеличаване на лихвата през март до нива между 0,75% и 1%. Това е второто увеличение за последните три месеца и е сигнал, че институцията планира да повиши лихвите още два пъти през тази година, особено на фона на растящата инфлация.

В същото време обаче във Фед очакват забавяне на американската икономика през първите три месеца на годината. Все пак в институцията вярват, че това ще бъде временно явление, посочва Market Watch.

Следващото редовно заседание на Фед е насрочено за 2-3 май.

Стенограмата, публикувана днес, се оказа изненадваща за пазарите, които не очакваха промяна по отношение на натрупаните в баланса книжа преди средата на 2018 година, допълва още Ройтерс. Данните станаха причина за рязко поскъпване на щатските държавни облигации и спад на стойността на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 7 години
думичката "секюритизират" говорили ти нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Няма да си продадеш застоялите бройки от книгата по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ей таз саттиес - НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО В ИНВЕСТОРА ОТ МЕСЕЦИ.Как така ФЕД ше "намали натрупаните държавногарантирани и ипотечни облигации в баланса си през тази година"? Ми че те, кат ги изкупиха си беха токсични. После, Обама им дигна със заповед СТОЙНОСТТА със 10%, само щот вече са наши, советские! На кой ЩЕ ПРОДАДЕ ТЕЗИ КНИЖА ФЕД? Се едно да продава складирани по солниците ядрени бойни глави. На загуба ли ше ги пуска, ше ги подарява ли тез книжа....и ква ше ми е ползата да си купим? В момента, в който напуснат НАШИА баланс ше се свият до нула. интерес към ядрени бойни глави имат само тези, които планират съчленеването им с балестична ракети и изстрелване по врагъ. Та, ФЕД, молим те, кажи как точно ше ги махнеш от "баланса" си. На кой ше продадеш нещо, което струва нула лева за исканата от теб стойнос?Пак ли ше задължиме германското правителство да ги изкупи?!?!?!?!?СМЕШНИЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 14
Иван Митев
преди 7 години
САЩ са с вреден (за устойчивия обществен просперитет) модел за прилагане на долара.Сега Федералният резерв на САЩ (ФЕД) не може да предотврати актуални щети, защото не е с необходимата компетентност.При запазване на държавната грешка ФЕД е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 7 години
Оправете си подзаглавието. 4.5 трилиона длр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още