IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниският корпоративен данък в САЩ може да има негативни последици за бюджета

Според експертна оценка на американски мозъчен тръст реформата може да струва на страната над 2 трлн. долара за 10 години

14:49 | 26.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за намаляване на корпоративния данък на 15% може да струва над 2 трлн. долара за период от 10 години на американския бюджет, пише MarketWatch, като се позовава на приблизителни оценки.

Администрацията на Тръмп се подготвя да представи пакет, включващ голяма данъчна реформа и намаления на налозите. Според изтекла информация относно корпоративния данък предложението ще бъде ставката да се намали от 35% до 15%. Бизнесът и политиците често осъждат размера на корпоративния данък, но всъщност често реалната стойност на данъчното задължение на корпорациите е по-малко поради данъчни приспадания и кредити.

Тръмп е заявил пред служителите си, че приоритетът му е да намали данъците и за него няма особено значение дали това ще увеличи допълнително бюджетния дефицит, предава The Wall Street Journal.

Реформата обаче ще доведе до по-ниски приходи в хазната, според анализ на водещата неправителствена организация за данъчна политика Tax Foundation. Оценката на мозъчния тръст сочи, че реформата ще причини 2,1 трлн. долара загуби за правителството за период от 10 години.

Ако се отчете обаче ръстът, който ще последва от понижението на данъка, бюджетът ще загуби малко повече от 1 трлн. долара, показват данните.

Правителството няма добри изгледи за успех при тези оценки за понижени постъпления в бюджета, тъй като противниците на държавния дълг ще се борят данъците да не бъдат намалени до такава степен. Поради тази причина анализатори предвиждат, че Тръмп ще се съгласи и на по-високи ставки.

„Съмняваме се, че ще успее да свали данъка до 15%, както очевидно ще предложи в сряда, но това е неговият начин да води преговори. Той ще предложи 15%, но в хода на договарянето ще приеме 20%. Това обаче все пак е солидно намаление от 35%, което е най-високото сегашно ниво на корпоративен данък“, коментира Грег Валерие от Horizon Investments.

По време на изборната си кампания Тръмп критикува нарастващия държавен дълг, но по-ниският корпоративен данък всъщност може да увеличи дълга още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Тя данъчната им система е толкова увъртяна, че такъв тип изказвания са меко казано некоректни преди да се вземат предвид съпътстващите мерки. Идеята е да се намали ставката, но да се опрости данъчната система като се премахнат доста от данъчните облекчения. Спомням си случая с Apple, които щяха да издават облигации, за да платят дивиденти само и само да не плащат данъци върху задграничните печалби. Ефективната им ставка върху задграничните печалби била около 0% за 2014.https://***.theguardian.com/technology/2016/feb/16/apple-bonds-shareholders-dividends-tax-avoidance
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Bobacho
преди 7 години
То е ясно, че са трилиони ама да сбъркаш два пъти не е нормално. Като си помисля, че има хора с акции в този сайт.... Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Сигурно имат предвид трилиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Bobacho
преди 7 години
"Оценката на мозъчния тръст сочи, че реформата ще причини 2,1 млрд. долара загуби за правителството за период от 10 години.Ако се отчете обаче ръстът, който ще последва от понижението на данъка, бюджетът ще загуби малко повече от 1 млрд. долара, показват данните."Много сериозни проблеми имате с порядъците. Освен това, от най-елементарна икономическа култура, трябва да е ясно, че 1 милиард е нищожна сума когато става дума за данъци в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още