IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп подписа закона за новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея

Президентът заяви, че подписаният закон има "значителни недостатъци" и прикани Конгреса да не използва тези наказателни мерки

20:06 | 02.08.17 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес закона, с който се налагат нови санкции на Русия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом. 

Миналата седмица двете камари на Конгреса одобриха с голямо мнозинство наказателните мерки срещу руското правителство заради намесата му в президентските избори в САЩ през 2016 г., анексията на украинската област Крим и други нарушения на международните норми.

Президентът заяви, че подписаният закон има "значителни недостатъци" и прикани Конгреса да не използва тези наказателни мерки, за да спъва опитите на САЩ и европейските им съюзници да намерят изход от кризата в Украйна. "Въпреки че съм привърженик на твърдите мерки за наказание и възпиране на агресивно и дестабилизиращо поведение на Иран, Северна Корея и Русия, това законодателство е със значителни недостатъци", се казва в изявлението на Тръмп. По думите му "в бързината да прокара това законодателство, Конгресът е включил [в него] явно противоконституционни клаузи". 

Тръмп, който е заявявал ясно, че желае да подобри отношенията на САЩ с Русия, с неохота прие новите санкции на Конгреса, които обхващат също Иран и КНДР, припомни Ройтерс. 

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза днес пред репортери, че според него и Тръмп новите санкции едва ли ще бъдат "от полза за нашите усилия" за дипломация с Русия. 

Вицепрезидентът Майк Пенс отбеляза пред "Фокс нюз", че подписването на закона показва, че Тръмп и Конгресът "говорят в един глас". По думите на Пенс президентът е потвърдил ангажимента си за санкциите въпреки своето недоволство, че се ограничават неговите правомощия във външната политика. 

Влезлият в сила закон лишава президента от възможността да смекчава или отменя санкциите срещу Русия без съгласието на Конгреса.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Ще подпише ами, де ще ходи - иначе импичмънт зарад тесни връзки с Кремъл :] Тяхната работа е - аз ще ти наложа 20 тояги на голо, но се надявам да не си развалим отношенията :D Тия или са на силен наркотик или си мислят, че останалите са ***. Интересно ми е как ше реагира "фахания" по техни думи ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
По скоро санкциите бяха тест към Тръмп как ще реагира на тях. Клопка за него. И същевременно да се покаже на всеки, който иска да го играе несистемен играч, че системата е по-силна от него. Американците пет пари не дават как тия санкции ще се отразят на Европа и Русия, щото в техния джоб не се бърка. Единственото нещо, от което ще се стреснат и размърдат е, ако се бръкне в джоба им. Но това ще си е търговска война, в която те ще имат много повече арсенал от съперника. Те за това и си разиграват коня, както им е кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
....хегемона и простолюдието???...да разбирам,че според теб целият останал куп от нации сме простолюдие?....на тебе боят ще ти е малко,да знаеш! ---------------------------------------------------------------------------какъв бой ве споко ше го обесим почетно на площада редом с Плеввнята и това време ше дойде .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
Trump Counterattack Begins: No One Knows Who Will Survive http://***.whatdoesitmean.com/index2350.htmTrump Becomes Lincoln As New Civil War To Free America From Slavery Beginshttp://***.whatdoesitmean.com/index2348.htm--------------------------------------------------------------нема страшно, той прай квот треа се напрай, но за да удуши такива коппелдаци като Стоен в Сашш треа да има заблуда на врага ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
dr.5rov
преди 6 години
Според мен с този закон (и не само с това) американският политически и всякакъв друг елит прецаква американците. Никой никъде по света не иска и мрази да има някой, който може да му стъпи на врата когато си поиска. Инстинкт, какво да се прави. Америкаците здраво ще трябва да поработят за да сменят сегашният си елит с нещо по-приемливо за останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Точно така - а ти трябва да излезнеш от клишето правите Англо-сакси и лошите руснаци. Щото е смешно. Санкции може да си налага който на когото иска - важно е дали има смисъл и какво се търси с тях. Тези санкции са наложени на Русия защото на Америка непрекъснато и трябва лош враг, за да си оправдава безконтролните дългове, печатане на пари и функциониране на военно-промишления комплекс. Далеч съм от мисълта да словохваля Русия - тя също печели от такъв вид отношения. Само че живеем в 21 век и със смехотворни обяснения в ерата на Интернет не става, байно. Преди 30 години една публикация в NYT можеше да разпали световна война, а вицът за СМИ на Т.Ж казваше - ако ти имахме медиите, никой нямаше да разбере,че сме загубили войната...Сега - неМН17? Доказа се,че е свален от урките, а не от лошия Путин.Либия-видя се,че свалянето на Кадафи е било тъпняХим-оръжията на Саддам - чиста измислица, която дори самите американци си признаха.Е?Кое е клише?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 6 години
По какъв начин да ти обясня, че разлика между руския и американския капитализъм няма. Е ушанките са ***, но принципите са едни и същи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 6 години
Естествено че не е така. Задай си въпроса защо САЩ могат да налагат санкции които да с ефективни, а Русия например не. Поне според мен трябва да излезете от клишето за добрите руси и лошите англо-сакси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Тоя пъпеш не обере ли попържните вечер не мое да спи ... краста за начесване един вид !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 5
многодобре
преди 6 години
....хегемона и простолюдието???...да разбирам,че според теб целият останал куп от нации сме простолюдие?....на тебе боят ще ти е малко,да знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още