IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Финансовата система днес е по-сигурна отколкото преди 10 години

Председателят на Фед предупреди, че бъдещи кризи са неизбежни, но допълни, че спукването на имотния балон е дало много ценни уроци

17:40 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Финансовата система днес е по-сигурна, отколкото преди 10 години, макар че може да има нужда от някои настройки в регулациите.

Това мнение изказа председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, цитирана от CNBC.

Йелън говори в рамките на икономическия симпозиум на Фед в Джаксън Хол, щата Уайоминг. Макар че изказването ѝ се следи внимателно от пазарите, тя не предостави информация за бъдещата парична политика, а се фокусира върху историята на кризата и как са реагирали регулаторите на глобалния финансов срив от 2007-2008 г.

Йелън предупреди, че бъдещи кризи са неизбежни, но допълни, че спукването на балона на имотния пазар е дало много ценни уроци. 

„Събитията около кризата изискваха действие, необходимите реформи бяха предприети и тези реформи направиха система по-сигурна“, казва тя според предварително предоставения текст на речта, цитиран от CNBC.

Йелън отхвърли твърденията, че регулациите са задушили банковата активност и посочи, че по-високите капиталови изисквания всъщност са довели до ръст в кредитирането.

Председателят на Фед изнася своята реч по-малко от шест месеца, преди мандатът ѝ да изчете. Президентът Доналд Тръмп е предпазлив в реториката си дали ще я назначи за още един мандат, а самата Йелън отказва да коментира.

Йелън защити спасителните програми по време на кризата и похвали ефективността на новите регулации, включително закона Dodd-Frank, който беше въведен през 2010 г., за да стабилизира банковата система в САЩ. Все пак тя посочи, че Фед постоянно преразглежда мерките, за да види какво работи и какво може да спъва системата.

„Всяка промяна в регулаторната рамка трябва да е умерена и да съхранява увеличената издръжливост на големите дилъри и банки, свързани с реформите, въведени през последните години“, каза Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още