IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones за първи път в цялата си история мина 25 000 пункта*

Оптимистичните настроения на инвеститорите на Wall Street продължават да получават подкрепа от положителни макроикономически данни в САЩ

17:46 | 04.01.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови рекордни нива отчитат индексите на Wall Street малко след началото на сесията в четвъртък. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones за първи път в историята си премина границата от 25 000 пункта, като на показателя му трябваха пет седмици, за да се придвижи с 1000 пункта в посока нагоре. Индексът се повиши с 0,55% до 25 060, 81 пункта.

Широкият показател S&P 500 напредва с 0,34% до 2722,36 пункта. Технологичният измерител Nasdaq добавя нови 0,26% към стойността си до ниво от 7083,79 пункта.

За Dow, обхващащ 30-те най-големи публично търгувани компании, постигането на крайъгълния камък от 25 000 пункта има по-скоро символично, а не практическо значение. Индексът се повишава стабилно от 2009 г. насам, но отбеляза 2017 г. с многократно преминаване през рекордни нива. Dow мина прага от 20 000 пункта, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, след което продължи да се изкачва нагоре, а през цялата минала година регистрира 71 рекорди. Индексът премина стойността от 24 000 пункта на 30 ноември, което е най-бързото преминаване на 1000 пункта в неговата 120-годишна история.

„Това, което виждаме, е положителен растеж в добър икономически контекст, който вдъхва повече доверие по отношение на корпоративните печалби“, коментира пред Ройтерс Аерон Андърсън, старши вицепрезидент във Fisher Investments.

Оптимистичните настроения на инвеститорите на Wall Street продължават да получават подкрепа от положителни макроикономически данни в САЩ. Последните данни за пазара на труда в страната показват, че американските компании през декември са създали най-много работни места за последните седем месеца.

Информацията от протоколите от последното заседание на Федералния резерв, която потвърждава очакването за нови увеличения на лихвите през 2018 г., също се отразява на възходящия тренд на пазарите. Новината бързо намери отражение при поскъпването на акциите на инвестиционните банки Wells Fargo, JPMorgan и Goldman Sachs съответно с 2%, 1,3% и 1%.

Ценните книжа на Tesla отчетоха спад в цената си с 2,7%, след като производителят на електромобили за втори път отложи постигането на заложената цел с новия Model 3.

Собственикът на Victoria’s Secret L Brands започна търговията в четвъртък със спад от 13% в стойността на акциите си заради разочароваща прогноза за приходите за тримесечието. 

*Информацията е актуална към 17:02 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Тялото
преди 6 години
Време е сезона на шортите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още