IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ няма да налага специални мерки за Пекин при чуждестранните инвестиции

ППрезидентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта волята си да подкрепи проектозакона в областта в Конгреса

21:09 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Белият дом обяви днес волята си да наложи по-стриктен контрол върху чуждестранните инвестиции, но не оповести
никакви специфични мерки спрямо Китай, както вече бе споменато от някои медии, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В комюнике президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта волята си да подкрепи проектозакона в Конгреса, който предлага допълнителни механизми за борба срещу "хищническите инвестиции, които "застрашават технологичното лидерство" на САЩ.

Редица американски медии бяха писали през последните дни, че се подготвят евентуални мерки, целящи да се забрани на компании с китайски капитал да инвестират в американски дружества в сектори като електрическото оборудване за автомобили, роботиката или космическите технологии, припомня АФП.

Тази информация предизвикаха опасения от ново засилване на напрежението в момент, в който Вашингтон и Пекин са в остър конфликт в търговските си отношения с неизвестен изход, допълва Франс прес.

Проектозаконът, който Тръмп обяви, че ще подкрепи, бе приет с 400 гласа "за" и 2 "против" в Камарата на представителите, обяви със задоволство министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин.

С този текст ние имаме необходимите средства да защитим важните технологии. Нашата цел не е да отделим Китай (...), а да имаме необходимите механизми, за да защитим нашите инвестиции, обяви той.

Тръмп обаче уточни, че ако Конгресът не успее да гласува този закон, който "защитава по-добре лидерите на американската технология", той ще се разпореди неговата администрация да разработи нови механизми за постигането на тази цел.

"Ако новият закон не бъде бързо приет, ще използваме правомощията на изпълнителната власт, за да постигнем същите цели", предупреди също и Манучин, цитиран от АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още