IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите инвестиции на САЩ в Азия - алтернатива на китайския "Нов път на коприната"?

Според анализатори има шанс за сътрудничество между САЩ и Китай в Азиатско-тихоокеанския регион

11:08 | 31.07.18 г.
<p>
	Майк Помпейо. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Майк Помпейо. Снимка: Ройтерс

„Това би могло да бъде първа стъпка от бъдещия път към по-силна и по стабилна серия от алтернативи на програмата "Новия път на коприната“, но сегашните ресурси са „незначителни в сравнение с това, което може да сложи Китай на масата“, смята Брайън Ейлър, директор на Програмата за Югоизточна Азия към мозъчния тръст Stimson Center. 

Според Помпейо САЩ не се стремят към доминация в региона, а търсят партньорства, вместо да действат агресивно, както прави Китай, допълва CNBC.

Мисля, че някои страни, които са обвързани с програмата за изграждане на "Новия път на коприната", не са "щастливи“, каза държавният секретар. 

„За да убедим страните, присъединили се към китайската програма, че нашият стил на работа е по-добър и по-качествен, трябва да им покажем как взаимоотношенията със САЩ могат да бъдат от полза за всяка една страна“, добави още той.

Но в настоящия си вид 113-те милиона долара, инвестирани от САЩ, бледнеят в сравнение с китайската програма за трилиони долара. Само в Пакистан Пекин е инвестирал в различни проекти на стойност 62 млрд. долара. 

Обявлението на Майк Помпейо в понеделник носи политическо влияние в регион, доминиран от китайски инвестиции.

Това означава, че „по-малките държави, привлечени от икономическата мощ на Китай, могат да разчитат на САЩ“, твърдят анализаторти от компанията Statfor.

“На този етап е трудно да се види американската инициатива като ясна и стойностна алтернатива на китайската програма, макар че тя определено има за цел да предложи повече възможности за страните в региона“, споделя Чeнгцин Пан, доцент в австралийския университет „Деакин“.

Новините от понеделник са насочени към решение именно на тези опасения, смята Брет МакГонегън, председател и главен изпълнителен директор на финансовата компания Capital Link International. “Това е начинът на Вашингтон да каже, че не е загубил Азиатско-тихоокеанския регион и американските лидери не се отдалечават от него“, каза още той.

Въпреки това САЩ все пак могат да бъдат по-убедителни. Макар речта на Помпейо да имаше позитивен заряд, някои от колегите му смятат, че той насочва вижданията на президента Тръмп, които „очевидно са неортодоксални“, предупреди Даниъл Ръсел, вицепрезидент по международна сигурност и дипломация в Asia Society Policy Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още