IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът на студентските заеми в САЩ нарасна над 1,5 трлн. долара

Студентските задължения през последните години се оказаха голям източник на тревога, превръщайки се в дългосрочна пречка пред американската икономика

10:29 | 27.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на студентските заеми в САЩ продължава да нараства, като вече е над 1,5 трлн. долара, въпреки че реално отпуснатите суми намаляват вече над половин десетилетие. Това се дължи най-вече на невъзможността на студентите да обслужват дълговете си и на недостатъчните ефекти от програмите за облекчаване на задълженията.

Целият размер на студентски заеми е нараснал с 500 млрд. долара от академичната 2010/2011 г. насам според доклад на S&P Global, въпреки че от агенцията за кредитен рейтинг допълват, че търсенето намалява всяка година оттогава насам, съобщава в. Financial Times.

Това до голяма степен е предизвикано от схемите за коригиране на плащанията, които предлагат краткосрочно облекчаване, но увеличават общия обем на задълженията, намалявайки минималната сума за вноските, без да свиват лихвените проценти, посочва Джон Англив от S&P.

„С намаляването на плащанията те позволяват на длъжниците да не пропускат вноски, но балансът продължава да нараства. Това наблюдаваме сега“, допълва той. „Ако правителството е сериозно и се притеснява за нарастващия студентски дълг, то тогава трябва да изготвим по-широкообхватен план, а не такъв, който помагана на неколцина избрани“, смята експертът.

Студентските задължения през последните години се оказаха голям източник на тревога за американските домакинства, политици и законодатели, които се притесняват, че нарастващото бреме е дългосрочна пречка пред американската икономика, спирайки младите хора да си купят жилище или да започнат собствен бизнес.

„Значителна част от поколението Y е разорено, още преди да е започнало да натрупва състояние, което е все още неразгледана заплаха за дългосрочното здраве на американската икономика“, посочва в доклада Винсент Делюард, стратег към INTL FCStone.

Процентът на необслужени студентски заеми – колко задължения ще бъдат просрочени с 30 и повече дни, които не са били обслужени през предходното тримесечие, се е понижил до най-ниската си стойност от 12 г. насам, достигайки 8,8% през второто тримесечие на 2018 г. по данни на Нюйоркския федерален резерв. Спадът се дължи на силната икономика и пазар на труда. Безработицата при хората с образователна степен бакалавър и по-висока е в размер на 2,2% в САЩ.

Независимо от това студентските дългове остават най-зле представящият се сегмент на потребителските кредити. Според аналитичния център Brookings на базата на тенденциите за пресрочване на платежи е възможно до 2023 г. до 40% от взелите заем студенти да не могат да го обслужват.

В същото време налице са и различни програми за облекчаване на дългове, но те предлагат облекчаване на цялостните задължения, се казва в доклада на S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 5 години
какво са 1-2 трилиона между приятели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 5 години
От страх да не станат "комунисти" грингосите си затриха образованието и здравеопазването. Или поне за голяма част от населението тия две "блага" са трудно или тотално недостъпни.И после плюят Дания. Ами има нещо гнило в Дания, ама от САЩ не може да се подуши, понеже са до кръста в г0вна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още