IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непредвидимата външна политика на Тръмп поднася неприятни изненади на Помпейо

Президентът на САЩ често публикува в Twitter на пръв поглед импулсивни изказвания, които могат да попречат на нормалния ход на дипломацията

16:49 | 16.01.19 г. 3
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Той направи това в събота в Абу Даби, като определи политиката в Близкия Изток на предходното американско правителство като наивна и погрешна, възхвалявайки достойнствата на визията на Тръмп за региона.

"Те разбират за какво става дума", каза Помпейо за арабските лидери, с които е разговарял.

Въпреки това някои въпроси остават.

Миналата седмица в Аман йорданският външен министър Айман Сафади изрази надежда, че сътрудничеството между САЩ и Йордания в Сирия ще продължи, но изглеждаше неуверен.

"Винаги сме се координирали и се надявам, че ще продължим да го правим. Нашата сигурност е нещо, което винаги е било вземано предвид от нашите съюзници във Вашингтон, и ние се надяваме, че ще продължим да имаме такива отношения", каза Сафади.

В Кайро египетският външен министър Самех Шукри подчерта, че "Ислямска държава" като цяло е победена, но "цялостната мрежа от терористични организации отива далеч отвъд това".

Шукри каза това малко преди Помпейо да произнесе реч в Американския университет в Кайро, в която обвини бившия президент Барак Обама в "погрешно" мислене, което е намалило ролята на САЩ в региона, довело е до възхода на "Ислямска държава" и е одързостило Иран.

Не е изненада, че речта на Помпейо бе разкритикувана от бивши служители в правителството на Обама и експерти по външната политика, които заявиха, че тя е възхвала на автократите и в нея не се споменават нарушенията на човешките права, които доведоха до въстанията на Арабската пролет през 2011 г., обхванали Близкия Изток и Северна Африка.

"Очевидно е, че речта на Помпейо в сравнение с тази на Обама е малко неприятна и неуместна, но в дипломацията те оценяват по резултатите, а не по изтънчеността. Възможно е Помпейо да се провали на теста с резултатите. Той дали наистина успя да разсее объркването по отношение на посоката на САЩ?", зави бившият американски дипломат Стивън Сестанович, старши научен сътрудник в Съвета за международни отношения.

По време на посещението си в Абу Даби Помпейо заяви, че не е отправял нападки към самия Обама, а към "идеите, които белязаха политиките на предходното правителство".

Той добави, че по-голямата част от речта му е имала за цел да опише как правителството на Тръмп променя политиките, за да реши проблеми като "Ислямска държава".

Въпреки това тези промени са бързи и яростни, често стават без каквото и да било предупреждение и значително затрудняват задачата по обясняването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
со.ро.со.*** ...айде бе Инвестора , докога ше се правите на ущипани с тоя пикливия цензор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
на тези , които го избраха не ... на тия дето не го избраха да , щото не са американци , ами *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Dali
преди 5 години
Тръмп е безобразник и политиката му като цяло създава проблем на всички, включително и на американците, които го избраха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още