IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ може да бъде напълно заменен в рамките на 15 години

Технологичният напредък е на път да направи изкопаемите горива по-скъпи и следователно икономически неизгодни в сравнение с възобновяемата енергия

17:44 | 24.09.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичните подобрения в хидравличния фракинг правят „Америка отново велика“, що се отнася до енергийния ѝ сектор. Нетрадиционните запаси от петрол и газ, които по-рано се смятаха за икономически неизгодни, се експлоатират масово, пише енергийният експерт Вананд Меликсетиян за Oilprice.

Вследствие на това шистовата революция промени международния енергиен пейзаж, което даде възможност за сътрудничество между конкуренти като Русия и Саудитска Арабия в рамките на т.нар. ОПЕК+. Освен това наводнението на пазара с евтин природен газ засилва конкурентната позиция на горивата и замества въглищата на пазара за производство на електроенергия. 

В същото време иновациите в технологиите за възобновяема енергия напредват с бързи темпове. Въпреки че вятърната и слънчевата енергия се използват от дълги години, едва през последното десетилетие техните производствени цени значително се понижиха, което доведе до скок при броя на инсталациите по целия свят.

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в САЩ в общото производство на електроенергия е различно в отделните щати. Въпреки че газът се превърна в основен източник на производство на електроенергия, технологичният напредък е на път да направи изкопаемите горива по-скъпи и следователно икономически неизгодни в сравнение с ВЕИ. Повратният момент може да дойде много по-рано, отколкото някои компании и инвеститори очакват, което би могло да засегне настоящите инвестиционни планове за газови централи.

Иновации и свиване на разходите

През XIX век нарастващото потребление на въглища е станало възможно благодарение на относителното изобилие и ниските производствени разходи в разгара на индустриалната революция. След като древните гори на Обединеното кралство биват унищожени от разрастващото се човешко население, въглищата стават най-лесната алтернатива за захранване на парната машина и другите иновации.

Замяната на въглищата обаче до голяма степен е възможна благодарение на технологичните подобрения в сондажната дейност. Докато преди двадесет години само 20% от производството на електроенергия в САЩ е идвало от природния газ, в момента делът на този ресурс възлиза на 35%, a общото потребление на енергия продължава да се увеличава.

Техническите подобрения и намаляване на разходите имат подобен ефект върху процеса по заместване на природния газ с ВЕИ като основен източник на производство на електроенергия. По-евтините батерии и иновативните идеи относно гъвкавостта на мрежата ускоряват трансформацията към екологично чиста енергийна индустрия. Следователно, според доклад на Rocky Mountain Institute, инвестициите в газови електроцентрали могат да се обезценят значително до 2035 г., тъй като производството на електроенергия чрез алтернативни средства става по-релевантно.

газ газ

Сериозни инвестиции, базирани на дългосрочни прогнози

Трансформацията на енергийния сектор на САЩ се случва много по-рано, отколкото очакват самите производители. В момента комбинацията от слънчева енергия, вятър, съхранение на енергия и реакция на потреблението вече са по-ефективни и следователно по-евтини от използването на изкопаеми горива.

Това трябва да има дълбоко въздействие върху инвестиционните планове. И все пак са налице приблизително 90 млрд. долара, запазени за строеж на нови газови електроцентрали до 2035 г. Според доклада на Rocky Mountain Institute американският потребител може да спести 29 млрд. долара, ако ВЕИ и допълнителните технологии като съхранение на енергия и заменят планираните газови инсталации.

Променящата се икономика на производството на електроенергия ще засегне и дъщерните предприятия, като сектора за производство и поддръжка на тръбопроводи, за който вече са планирани 30 млрд. долара. Това би повлияло на 95% от използваните газопроводи до 2035 г. поради намаленото използване с между 20 до 60%. Това на практика би създало „спирала на финансовата смърт“, което означава един порочен кръг, при който по-малко клиенти ще доведат до по-малко приходи, което ще доведе до по-високи цени и т.н.

Как да вземем устойчиво инвестиционно решение

Намалявайки риска от натрупаните ресурси, инвеститорите трябва да бъдат внимателни при икономическата оценка на предлаганите енергийни активи. Две ключови препоръки могат да бъдат полезен инструмент за разработването на различни проекти:

- първо, потребностите на мрежите трябва да бъдат оценени чрез използване на технологично неутрални процеси на планиране, които водят до най-добрите икономически решения.

- второ, вариантите трябва да се основават на дългосрочни разработки, за да се оцени жизнеспособността на проектите.

Енергийният сектор търпи бързи промени. Технологиите, които са очевидните решения в наши дни, биха могли да остареят или да станат икономически неефективни по време на жизнения цикъл на актива. Следователно, планьорите и инвеститорите трябва да правят внимателни оценки, за да предотвратят разхищаването на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
:)))фирмата е инсталатор , не е някакъв зеленяшки сайт , сам прецени :https://us.sunpower.com/blog/2019/05/09/how-solar-panels-work-cloudy-daysс 1 метър сняг едва ли ще работят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Зелков - какво искаш да кажеш - черни плочки да извличат водород от водата ли? Ха-ха-ха. Сигурен съм, че технологически ще може да се направи... ама за чий самолет ти е вече добита енергия да я прекарваш през водород? По същата логика и газовите централи могат да прават водород... ама пак: за чий ти е това? Нали черните плочки (в твоя случай) ВЕЧЕ са добили енергията? Ще кажеш: защото водородчецът може да се съхрани за когато стане тъмно. Да, но това няма абсолютно никакъв смисъл, щом фотоволтаиците не могат да задоволят потреблението и когато е светло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Ами то официалната статистика е категорическа. Оттук-нататък може всеки да си фантазира колкото ще.Добов - те всички черни плочки правят точец като е облачно. Въпросът е: колко... дойде ли облачето - добивът на точец не пада, но направо се срива... докато хвъркатото не си отиде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Ти си на слънце, докато грее. Ако си легаш с кокошките, става. Иначе през останалото време си на *** и уран. Може и на дърва - и това е вид ВЕИ... :lol: От доста време ги фърляш тука тия димки, щот явно за тебе електроенергията е да си заредиш телефона и да си светиш. Мноо ми е интересно с кво се топлиш напр. нощем през януари? И с какво требва да свети нощем София, щото ако се качиш на Витоша в 17.00 ч. през януари, когато вече е тъмно, ше видиш под тебе едно море от светлина, в което се движат метро, трамваи, тролеи, хората са още на работа, работят заведения, магазини и офиси, в които бумкат климатици на ток, болници, училища... И ще разбереш колко са смешни твоите и на разни зелки глупоститу, които бълвате тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
doba
преди 4 години
'толкова ефективни солари , че при лека облачност пак работят , генерират ток'Така-така.Сигурно такива и с по един метър сняг отгоре да правят ток ще измислят.Хех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
И не ме мислете. Ако съм прав (98.48 процента сигурно) ще печеля от инвестициите си. Ако греша, от евтината и чиста енергия ще печеля както всички - повече във времето от инвестиционните си загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Посочете ми къде по света ВЕИ имат дори и 20 процента в общия енергиен микс. Ама икономически развита държава. Няма такава. Вижте линковете. Вижте и анализа на ВР, дето го коментираме многократно. А батерии да съхраняват толкова енергия няма суровини да се направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 4 години
А бе да подкрепя Импето - нямам против от 15.11. до 15.03 да сме на газ и *** , а през останалото време да си къпем на слънчице :) Дет са вика 70 % ВЕИ у тая държава са напълно възможни и рентабилни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
импа има впредвид зимата , когато е облачно и не дyха вятър ... това му е тънката мисъл :))) ... в германско откакто се води статистика на тези параметри , има такъв период , в най-новата история това е станало зимата на 2006г от 23.януари до 5.фервруари . много слаб вятър и облачно и през зимата в големия студ . наричат го Dunkelflaute :))) - възможно най-лошата комбинация от климатични фактори ... хората го знаят това и моделират енергиините системи , как да преминат през такъв период , ако са на ВЕИ само ... вярно е , няма практично работещо решение все още и затова го използва за опорка ...но не знае импа , че има вече толкова ефективни солари , че при лека облачност пак работят , генерират ток ... някакви германци проектираха солари с пиезо ефект - като вали дъж да генерират ток от кинетичния ефект на капките ... това е ... върти-суче иска газ да ни докара :))) ... нали взима рубли от газпром като дивидент и смята че им е длъжен :))) ... иначе споделя идеята за безвъглеродна икономика , и му е интересно и чете по темата , води диалози по форума ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Ако няма 1 месец слънце (радияция) с нас е свършено. Дори и за по кратък период....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още