IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо преговорите между САЩ и Северна Корея не постигнаха резултат?

Противоречивите искания на Вашингтон спрямо Пхенян са довели до замразяване на отношенията между двете страни

22:45 | 10.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петте резолюции, приети през 2016 и 2017 г., налагат ограничения предимно на севернокорейския износ на минерали и забраняват финансовите трансакции. Очаква се това да лиши Пхенян от най-малкото 1 милиард долара годишно.
"Но без значителен напредък по денуклеаризацията американците не могат да поемат риска първо да облекчат санкциите, предвид че вече са дали много подаръци на Ким, включително срещи на високо равнище", заяви източникът. 

"Всъщност те имат само санкциите, за да оказват натиск върху Северна Корея".
След като срещата в Стокхолм се провали, американските преговарящи се опитаха да насрочат дата за следващия кръг на преговорите, но севернокорейските представители не проявиха склонност към сътрудничество, заяви източникът.

Краен срок

С приближаването на крайния срок (който е краят на годината) Северна Корея увеличи напрежението, като изстреля десетки ракети и предупреди, че Ким може да поеме по различен път, ако дипломацията със САЩ се провали.

Ким беше "недоволен" от вчерашните коментари на Тръмп, че може да използва военна сила срещу Северна Корея, "ако се налага", заяви високопоставен севернокорейски командир, предупреждавайки за "бързи реципрочни действия".

Фактът, че Тръмп се бори за преизбиране и разследването за импийчмънт може да са насърчили Ким да надцени влиянието на Северна Корея, каза дипломатическият източник.

Извършени наскоро изпитания на оръжия предизвикаха опасения, че Северна Корея може да поднови ядрените опити и тестовете на ракети с голям обсег, спрени от 2017 година. Според аналитици извършеното през последния месец изпитание на оръжия с по-малък обсег е "напомняне" към Тръмп по повод Деня на благодарността.

"С изпитанията Северна Корея малко по малко изпробва докъде може да стигне и американците казват, че тези тестове не са голям проблем, но не са и ОК", заяви източникът.

"Ако няма напредък до края на годината, Северна Корея ще трябва да направи нещо, може би пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Тогава САЩ няма да имат избор, освен да отговорят още по-непреклонно и в най-лошия възможен сценарий е възможно преговорите да бъдат прекратени завинаги".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още