IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падението на американската политика

Политическият противник се е превърнал във враг, който трябва да бъде унищожен, а бруталните нападки са ежедневие, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер

14:23 | 24.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Направо е потресаващо. Но всъщност стилът и тонът, които господстват във Вашингтон в момента, едва ли могат да се илюстрират по-добре. Още в самото начало на решителната фаза от процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп най-високопоставеният съдия в САЩ Джон Робъртс бе принуден да предупреди двете страни, че не бива да забравят къде се намират: в Сената на САЩ, който навремето носеше и титлата "благороден", коментира  Клаус-Дитер Франкенбергер от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Защото сцените, които се разиграха там, бяха грозни и отровни. Благородство ли? Печалната прогноза предвижда, че процедурата по импийчмънт ще бъде огледално отражение на нивото, до което в момента е паднала американската политика. Нейните главни форми на прояви днес са враждебността и бруталните нападки, които унижават достойнството на отсрещната страна. 

Не че навремето политическите сблъсъци също бяха толкова вежливи, взаимно уважителни и надпартийни, както твърдят някои носталгици. Днес обаче е настъпила радикална промяна. От политическия противник стана враг, който трябва да бъде унищожен, а политическият и културен разлом, разделящ Америка, се проявява на всички равнища. В същото време и процедурата за отстраняване на действащ президент - особено пък на този президент - естествено не води до успокояване на нацията.

И всички призиви да се зачита Конституцията се сблъскват с могъщата стена на поголовното очерняне. Човек направо се пита как американската политика ще се измъкне от модела на двете враждуващи племена, който трови атмосферата в страната от години.

А нали основателите на републиката, на които днес всички се позовават, натоварваха с най-голяма тежест не друго, а сътрудничеството и приобщаването към управлението на страната.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 4 години
иначе нормално, падането на СССР доведе до това да нямат идеологически противник и съответно борабата и ценностната система се измени от борба за свобода, към борба за пара ! ... и това е резултата след едно поколение!Сега санкционират Китай защото им краде технологиите и по други финансови/икономически причини, но никой не го санкционира заради човешки права/ лишаване от свободи / подтискане на малцинства и тнт... епа как да стане колеги?С падането на ценностната система, пада и политическата класа и висчко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
khao
преди 4 години
сега няма да ти отговори ... той е направен само да мине да си изплюе лозунга и да изчезне ... и не отговаря не неудобните въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
Анонимник
преди 4 години
Я прочети пак какво съм написал, помисли и тогава пиши. Или искаш да ти изредя имената на "хилядите учени" едно по едно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Ти грета тунберг за учен ли я вземаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...е хубаво. Изброил си не един източник а много, но комунистите защо ги намесваш? ...и ако ги има то на тяхна земя ли са или другаде? щото си мисля, че в самата америка такова "чудо" няма. ...малко прекаляваш ми се струва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
От тук нататък всеки президент на САЩ, освен, ако не е суперподлок0пеле - няма да го оставят на мира.Джинът от бутилката излезе и офейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
Анонимник
преди 4 години
Несъществуващите промени в климата казваш? Хилядите примери и доказателства на учени от цял свят от десетилетия са манипулация и конспирация разбира се, но нещо по-лесно като за теб: Сняг виждал ли си тази зима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
Това падение цялото идва от един единствен източник - *** от социалисти, социалдемократи, комунисти, зелени и всякаква друг вид *** прикачени към горните категории(общо взето тези които не стават в една държава), се опитва да свали законно избран президент защото последният руши тяхната социалистическа кочинка глобализацията, която те така усърдно строят от началото на 20-век та чак до днес... Абсолютно същите организации, които днес се борят срещу несъществуващите промени в климата, в миналото са помогнали на ленин да дойде власт финансово, подпрепяли са властта на мао и разбира се не на последно място всяка седмица четем за смешните бръщолевеници как капитализмът не бил работел и как социализът бил бъдещето и маркс бил някакъв гений, а не пияница и търтей... Май революцията на другарите срещу Тръмп не минава и нашият народ мъдро е казал "Oт комунист власт и от *** мас се вземат само с нож".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още