IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И трите водещи индекса на Wall Street започват седмицата надолу с над 2,5%*

Бързото нарастване на броя на заразените с коронавирус през уикенда засили инвеститорските притеснения

17:40 | 24.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив наРойтерс</em></p>

Снимка: Архив наРойтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в понеделник дълбоко на червена територия, след като бързото нарастване на броя заразени с коронавирус извън Китай подсили инвеститорските притеснения относно влиянието на болестта върху глобалната икономика, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 724 пункта, или 2,51%, до ниво от 28 252,33 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 83 пункта, или 2,51%, до ниво от 3253,64 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 2,89%, или 277 пункта, до ниво от 9297,37 пункта.

„Втората по големина икономика в света е напълно изключена. Хората изобщо не отчитат това “, казва Лари Бенедикт, главен изпълнителен директор на The Opportunistic Trader, добавяйки, че вече започват да се забелязват корекции в цените на акциите от 10% до 15%.

Акциите на авиокомпаниите Delta и American поевтиняват с над 5% всяка, докато книжата на United се търгуваха с 4,4% по-ниско. Акциите на казино операторите Las Vegas Sands и Wynn Resorts отписват по 3,5%, а цените на акциите на MGM Resorts се понижават с 4,4%.

Книжата на Nvidia регистрират понижение в цените си с над 6%, докато тези на Intel се търгуват с 2,9% по-ниско. Акциите на AMD и VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) поевтиняха съответно с 7,5% и 3,9%.

Apple и нейните доставчици също изпитаха негативното влияние на заразата. Акциите на производителя на iPhone поевтиняват с 3,4%. Книжата на Skyworks Solutions и Qorvo се търгуват съответно с 3,2% и 1,9% по-ниско.

Инвеститорът Уорън Бъфет заяви, че разпространението на коронавируса е отслабило икономиката на САЩ, но отбелязва, че състоянието й все още е добро. „Бизнесът намалява инерцията си, но я намалява от много добро ниво“, казва Бъфет. Той добави, че все още препоръчва закупуването на акции.

От друга страна властите в Южна Корея обявиха положение на тревога от „най-високо ниво“ през уикенда, след като броят на заразените надхвърли 750 души. Междувременно Италия е най-засегнатата от епидемията страна извън Азия с повече от 130 заразени и три регистрирани смъртни случая.

„Съществува голяма степен на несигурност около вируса и никой не знае как точно ще свърши това“, казва Кийт Лернер, главен пазарен стратег в Truist/SunTrust Advisory.

Първоначално след избухването на епидемията много икономисти прогнозираха V-образно възстановяване, което представяла период на рязък спад последван от период на рязък скок в цените на активите. Трейдърите обаче все повече се ориентират към традиционните убежища като държавни облигации и злато.

„Най-просто казано, пазарите не са готови за това, което се случва днес“, каза Грегъри Фаранело от AmeriVet Securities. „Средата е изключително динамична и продължава да предразполага към повишено внимание и предпазливост", добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,376% и 1,828%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,26 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,07% на ниво от 1,085 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 2,47 долара до 56,03 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 2,16 долара до ниво от 51,22 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,63% до ниво от 1676,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Скъсявай...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
на годишна графика са 12 зелени бара без грам ама грам корекция т.е. 12 години и то за последната ускорението е колкото за последните 5г. и нема падне никога ? аз не мислим така, просто не функционират така нещата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
А дано. . Чакам... С х2 short ще избия рибата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
ем даа то късите са безмислени, ше хои завинаги нагориии нали така преписваше оня малоумния ? .... ше хои ама не работата така нешата за по-преко ше мине да преслуша 2200 пак и тогава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Всички медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
За има няма 2% , кой ще се хаби да пише статия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още