IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нямаляващите банкови резерви в САЩ имат значение за доларовото финансиране

Миналогодишната криза на американския репо пазар подчертава важността на достатъчните банкови вложения във Фед

12:29 | 23.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заедно с Рикардо Кореа и Гордън Лиао наскоро се задълбахме в ежедневните баланси на големите световни банки и описахме защо високите нива на банковите резерви са ключови за гладкото функциониране на пазарите на доларово финансиране.

Първата причина е, че големите глобални банки разчитат на собствените си парични резерви, за да предоставят допълнително кредитиране в отговор на внезапните ръстове в търсенето на доларово финансиране през последните години. Алтернативата за банките би била да заемат допълнителни пари от пълните с кеш кредитори в икономиката, като фондовете на паричния пазар, за да отпускат повече заеми на крайните кредитополучатели в долари. Но неприятните последици от това по време на доларов недостиг са по-високите разходи за външно финансиране, по-големият банков баланс и по-строгото изискване за коефициента на ливъридж.

По-големите резерви също са важни, тъй като значителна част от парите на банките са заделени, за да изпълняват регулаторните изисквания и практики за управление на риска, разработени след световната финансова криза. Използването на собствения кеш на банките във Федералния резерв за краткосрочно доларово кредитиране включва значителни трансфери на ликвидност между дъщерните дружества в рамките на голяма банка. Това е така, защото депозитарните институции държат резерви, но брокер-дилърите осъществяват по-голямата част от кредитирането на репо пазарите и тези на валутни суапове. Следователно всички изисквания за ликвидност на ниво банков филиал не само ще ограничат тези вътрешни потоци, но и като цяло ще засегнат пазара на финансиране в долари.

Този въпрос има значение още повече днес, когато колебанията в търсенето на пазарите за доларово финансиране вероятно ще са големи. Депозитът на финансовото министерството на САЩ във Федералния резерв е на рекордното ниво от 1,8 трлн. долара, в сравнение със средно 200 млрд. през последните 10 години. Големите колебания в тази сума водят до люшкания в условията на доларовото финансиране. Увеличение с 83 млрд. долара в паричния баланс на ведомството на 16 септември миналата година беше достатъчно, за да предизвика хаос на паричните пазари.

На фона на борбата с Covid-19 балансът на хазната стана по-волатилен поради високите нива на емитиране на дълг и несигурността относно тайминга на фискалните стимули. Това прави още по-жизненоважно банките да държат много пари във Федералния резерв.

Фед може да подпомогне това чрез поддържане на голям портфейл от ценни книжа или чрез предоставяне на допълнителни средства на банки и небанкови институции посредством кредитни и ликвидни механизми. Доколкото тези механизми имат за цел да осигурят защита във времена на стрес, и на фона на преминаването на пазарите към „новата нормалност“ на поствирусния свят, размерът на портфейла на Фед ще има все по-голямо значение за глобалното финансиране в долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Нямаляващите банкови резерви в САЩ имат значение за доларовото финансиране Споооко, ще напечатат колкото хеликоптера си требе.Наивниците по света не са се свършили.Кога фалира Холивуд, тогава ще има повод за безпокойство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още