IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След дебата: Байдън запазва преднината си пред Тръмп

Байдън остава фаворит за популярния вот, но за победа той трябва да спечели в достатъчно щати, за да има преднина в Избирателната колегия

12:02 | 02.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Байдън и Доналд Тръмп по време на дебата си във вторник.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Olivier Douliery/AFP/Bloomberg</em></p>

Джо Байдън и Доналд Тръмп по време на дебата си във вторник. Снимка: Olivier Douliery/AFP/Bloomberg

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън запазва преднината си от 9 процентни пункта пред настоящия държавен глава Доналд Тръмп след техния оспорван първи дебат. Това показват данни на ново допитване на Ройтерс и Ipsos, според което американците като цяло са взели решение за кого ще гласуват по-малко от месец преди вота на 3 ноември.

Допитването, проведено между вторник и четвъртък, показва, че 50% от вероятните гласоподаватели подкрепят Байдън, а 41% казват, че ще гласуват за Тръмп. От своя страна 4% от анкетираните ще гласуват за трети кандидат, а 5% все още не са сигурни кого да изберат.

Байдън има същата преднина от 9 процентни пункта в шест от седем национални допитвания от началото на септември насам.

Проучването показва, че Байдън остава фаворит за популярния вот. За да победи на изборите обаче, кандидатът трябва да спечели в достатъчно щати, за да има преднина в Избирателната колегия. Засега допитванията показват, че Тръмп има сходно представяне като Байдън в много от ключовите за резултата щати.

Преднината на бившия вицепрезидент остава непроменена въпреки някои събития от последните месеци. Резултатите му са същите и след смъртта на съдията от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг и предложената от Тръмп нейна заместничка, която ще затвърди консервативното мнозинство в институцията. Разликата не се промени и след разкритията на в. New York Times, според които през 2016 г. Тръмп е платил 750 долара федерален данък върху доходите, а често и никакъв в 15-те години преди идването му на власт.

Бурният и на моменти хаотичен дебат между Байдън и Тръмп във вторник, изпълнен с обиди, остри критики и прекъсвания, също не повлия на резултатите

Според 87% от избирателите те вече са „напълно сигурни“ за своя избор, показва допитването. Само 13% - от които 10% от вероятните избиратели на демократите и 15% от тези на републиканците, все още не са напълно убедени за кого да дадат гласа си.

Допитването на Ройтерс и Ipsos е проведено онлайн на английски сред 1314 американски граждани, включително 830 вероятни избиратели. Статистическата грешка е от 4 пр. п.

И макар социологическите проучвания да не показват разлика, то при даренията се наблюдава нова силна подкрепа за кандидата на демократите. Кампанията на Байдън постави нов рекорд за набиране на средства през септември, преминавайки прага на безпрецедентните 364,5 млн. долара през август, съобщават трима независими източници на Bloomberg.

Точната сума засега не е ясна, но според запознатите е повече от тази през август, която бе и най-голямата в съвременната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Разбира се - никой не казва (то няма и как) колко американци НЕ са се осмелили да кажат, че ще гласуват за Тръмп - нещо обяснимо, предвид, че в САЩ вече се случиха немалко ПОЛИТИЧЕСКИ убийства - чиито жертви привърженици на президента !!!Ама иначе Вовата бил световният Сатана, а навални (дето е жив и здрав след "отравяне" от което не би оцелял и Чък Норис), е жертвеният агнец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Да добавя и че заради малоумната избирателна система в САЩ е възможно да победи кандидатът, който е получил по-малко гласове. Това придава значение на тъй наречените "ключови щати." В тях гласовете на избирателите имат по-голяма тежест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Двамата кандидати имат две твърди ядра от избиратели, които вече са решили за кого ще гласуват и остават само един по-малък процент от хора, които все още се колебаят. Борбата отсега нататък е за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Само 13% - от които 10% от вероятните избиратели на демократите и 15% от тези на републиканците, все още не са напълно убедени за кого да дадат гласа си.Това не го разбрах, помогнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
... 87% от избирателите те вече са напълно сигурни за своя избор ... циркаджията с перчема , таман ще му свърши карантината и ще изкара един курс на лечение с белина и ще си ходи да си джитка голф малко , преди да го привикат данъчните ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още