IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР разследва мистериозни робообаждания, призоваващи хората да си стоят у дома

Не е ясно дали спамът е свързан с изборния ден в Съединените щати

21:15 | 03.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Федералното бюро за разследване (ФБР) разглежда редица загадъчни робообаждания, призоваващи хората в Съединените щати да останат у дома в изборния ден. Новината беше обявена от Министерството на националната сигурност, цитирано от Ройтерс.

ФБР не е отговорило веднага на запитванията за коментар по случая.

Щатските и местните власти в САЩ са сигнализирали за поне две отделни автоматизирани кампании за обаждания, чийто произход и точна цел са неясни.

Експерти, говорили с Ройтерс, твърдят, че са озадачени от една от кампаниите, която е призовала хората да останат у дома, но не е споменала изрично гласуването.

„Има известно объркване по този въпрос в цялата индустрия“, коментира Джулия Портър, вицепрезидент в RoboKiller, компания, която се бори с телемаркетинга и робообажданията, и следи настоящия казус.

Аудиозапис на разговорите, които RoboKiller е споделила, разкрива как роботизиран женски глас казва: „Здравейте. Това е просто тестово обаждане. Време е да си останете вкъщи. Стойте в безопасност и си останете вкъщи“.

Портър твърди, че обаждането е било направено милиони пъти през последните 11 месеца или повече, но днес е достигнало номер 5 или номер 6 в списъка с най-популярните спам обаждания.

„Тези робообаждания са направени в много големи обеми“, коментира тя. По думите ѝ нейната компания все още е в процес на събиране на данни за интензивността на кампанията, но изчислява, че „хиляди или десетки хиляди“ хора са станали нейна жертва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Долнопробните демократи са готови на всичко само и само да захапят кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още