IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският изборен трилър

Тръмп очаквано намери силна подкрепа във вътрешността на страната, но изненадващо и сред чернокожите и латиноамериканците

13:20 | 04.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: &nbsp;Hannah Yoon/Bloomberg</p>

Снимка:  Hannah Yoon/Bloomberg

В Съединените щати са затворени и последните избирателни секции в големите щати. Дори и в последния щат - Аляска, вотът вече приключи. Но американците си легнаха, без да узнаят кой ще е бъдещият президент, а светът очаква с нетърпение ясен резултат след една нощ на забавени електорални резултати („Calls“). Дори самото начало на изборите в Ню Хемпшир, в североизточната част на страната, показа, че те ще бъдат много оспорвани. В село Диксвил Ноч резултатът бе 5-0 за Джо Байдън, в близкия Милсфийлд, от друга страна, Тръмп спечели със 16-5.

77-годишният претендент се провали във Флорида заради лошите си резултати в Маями, внезапен удар за него. Но дори за Охайо няма индикации, че демократите могат да си върнат "колебаещите се щати" от Тръмп. А експертите се питат: Какво ще се случи с Пенсилвания? Там гласовете ще се броят до сряда.



За разлика от Хилари Клинтън преди четири години сега Байдън - син на автомобилен дилър, не беше антигероят на твърдия демократически електорат в индустриалните зони. Но големият пробив така и не се виждаше. В демократичния лагер имаше ранни признаци на разочарование, че не може да се постигне ясна и категорична победа срещу Тръмп - “великия поляризатор”. Който, както обикновено, успя да намери своята аудитория във вътрешността на страната, но също така изненадващо и сред чернокожите и латиноамериканците.

Но, така или иначе, големият реквием беше отменен. Нищо не се получи от явния уж анти-Тръмп вот. Всеки, който търси позитивното, ще се радва, че САЩ - за разлика от предизборната кампания - не се представиха като разделена нация и не последва насилие. Можем да сетим за мъдростта на националния поет Уолт Уитман: „Да затвориш вратата пред промяна би означавало заключване на самия живот“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още