IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън поведе и в Джорджия

Ако преднината му се запази, няма да са необходими гласовете от Невада, за да си осигури победата

12:17 | 06.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато светът очаква напрегнато резултатите от Невада, които се очаква да определят в голяма степен кой ще е следващият президент на САЩ, в щата Джорджия се случи обрат.

В рамките на няколко часа претендентът за президентския пост от Демократическата партия Джо Байдън успя да поведе в надпреварата там пред настоящия държавен глава Доналд Тръмп, който досега водеше в традиционно републиканския щат.

За момента разликата е минимална, но тенденцията гласовете за Байдън да се увеличават със стабилен темп в щата е поне от последните 24 часа.

Към 11:45 ч. българско време бившият вицепрезидент води с 2 449 371 гласа спрямо 2 448 454 гласа за Тръмп, показват данни, публикувани от Wall Street Journal. Това е разлика от 0,02%, или 917 гласа, при преброени 99% от бюлетините.

Междувременно в щата Невада разликата между двамата претенденти нарасна до 11 438 (0,94%) гласа в полза на Байдън при преброени 84% от бюлетините.

Байдън води с 264 гласа в изборната колегия от необходими 270. Тръмп засега е с 214 гласа. Победителят в Джорджия ще прибави още 16 гласа, а този в Невада - 6.

Тръмп продължава да отправя критики срещу изборния процес в страната, обвинявайки Демократическата партия във фалшифициране на вота. В изявление от четвъртък в Белия дом той каза, че изборите са били „откраднати“ от него, въпреки че не представи конкретни доказателства за това.

„Ако преброите законните гласове, аз печеля с лекота. Ако броите и незаконните гласове, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас“, каза той, цитиран от Bloomberg.

Тръмп също така отново представи поредица от проблеми с преброяването на гласовете в ключови щати. Кампанията на президента заведе дела в различни щати за оспорване на преброяването, но засега с малък успех. Най-малко два иска досега са отхвърлени – в Джорджия и Мичиган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още